Semnificația controversatului număr 13

1092 0

Considerat de unii că fiind purtător de ghinion, iar de alții ca aducător de noroc, numărul 13 este, de cele mai multe ori, pus sub semnul întrebării, căpătând de-a lungul timpului diferite conotații.

Vom afla în cele ce urmează mai multe despre folosirea acestui număr în diverse culturi sau credințe.

Semnificația simbolică a numărului 13 își are locul în mitologia nordică, pornind de la un banchet care a avut loc în Walhalla, în cinstea lui Baldur, zeul nobleții și al puterii, la care au fost invitați alți 12 zei.

Se spune că Loki, jonglerul, a venit neinvitat la banchet, ca un al treisprezecelea oaspete. Ceea ce știm că a urmat este uciderea lui Baldur de către zeul războinic Hoor, care a transferat astfel puterile magice către Loki, considerat ca fiind zeul războiului, conflictelor și violenței.

Simbolistica întunecată a numărul 13 continuă în Creștinism, care îl asociază Cinei cea de Taină (doisprezece discipoli și Iisus). În această situație, 13 este văzut ca un semn prevestitor de rău augur pentru soartă lui Iisus după această adunare.

De asemenea, se spune că Cină cea de Taină a avut loc într-o zi de vineri 13.

La capitolul 13 din Evanghelia Sfântului Ioan, după anunțarea trădării lui Iuda, Iisus profețșste negarea lui Petru.

Tot într-o vineri 13, în anul 1307, se spune că a avut loc asasinarea Cavalerilor Templieri. În anul 1314, Marele Maestru Templier Jacques de Molay este ars pe rug, această zi primind o conotație negativă, mistică, din cauza legăturii cu Cavalerii Templieri.

Putem spune că, într-un scenariu al unui grup de oaspeți, așa cum sunt asociate figurile lui Iuda și Loki, 13 este un număr nenorocos.

Sau putem lua în considerare exact opusul, prin asociarea lui Baldur și Iisus cu numărul 13, iar în acest caz este simbolul ascensiunii, al schimbării și al strălucirii.

În mitologia greacă, Zeus, cel mai putenic zeu, era al treisprezecelea. Astfel, simbolismul numărului 13 este legat de plenitudine, putere, realizare, dezvoltare.

Se spune că Osiris, zeul egiptean al vieții, a fost ucis de fratele său, Seth. Isis, soția lui Osiris și sora acestuia, intenționau să aducă la viață trupul lui Osiris, de aceea Seth l-a furat, l-a tăiat în paisprezece bucăți și l-a aruncat. Isis a încercat să adune bucățile, dar nu a găsit decât treisprezece ( a paisprezecea bucată era penisul lui Osiris, care fusese aruncat în Nil și mâncat de un crocodil – de asemenea, simbolic).

Această istorioară ne arată, simbolic, că numărul treisprezece este un precursor al finalizării, al realizării, numărul de eternă întoarcere.

Tot în mitologia egipteană apar treisprezece trepte pe scara către eternitate. Pe treapta cu numărul 13, sufletul își găsește liniștea și plenitudinea spirituală.

Legenda spune că Filip al II-lea, regele Macedoniei (356-336 î.e.n.), a adăugat statuia lui la cele douăsprezece statui reprezentând zeii principali ai mitologiei grecești. La puțin timp, a fost asasinat pe câmpul de luptă, în campania împotriva Persiei.

Credința evreiască cuprinde 13 articole, numite dogme fundamentale ale iudaismului.

În tradiția musulmană nu este acceptat ca 13 oameni să stea la masă, se spune că toți vor muri în următorul an.

Universul creat este reglementat de constantele fundamentale ale fizicii, în număr de 13, care sunt, printre altele, viteza luminii, constantele Planck, Boltzmann și Eddington, sarcina de protoni, masa protonului și de electroni ș.a.m.d..

Frica de numărul 13 se numește “triskaidekafobie”, iar teama de ziua de vineri ce cade pe 13 se numește “paraskavedekatriafobie”, ambele cuvinte fiind de origine grecească.

 

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *