Legile Educației au fost votate azi la Senat. Cadrul legal stabilit pentru derularea procesului educațional aduce soluții și implementează reforme necesare, discutate cu sindicate, asociații și mediul academic.

478 0
📃📃📃În primul rând, sunt prevăzute soluții de stimulare a celor care vor să învețe și soluții de combatere a analfabetismului funcțional. Oricine va termina liceul va putea obține, în premieră, o calificare, iar examenul de bacalaureat va fi adaptat cerințelor gestiunii carierei.
📖📖📖Prin noile legi, învățământul românesc este orientat spre accesul la educație și al unor categorii predispuse abandonului. Vorbim de finanțarea a peste 1 milion de burse școlare, anual, de o masă sănătoasă pentru peste 1 milion de copii și transport gratuit tuturor celor care frecventează școala.
Între aspectele semnificative se numără:
✔️Colegiile naționale ar putea organiza admitere la liceu pentru jumătate din locuri. Această măsură își propune să asigure o selecție mai eficientă a elevilor, în funcție de aptitudinile și abilitățile lor, și să ofere oportunități egale de acces la învățământul de calitate.
✔️Înființarea de cabinete medicale și cabinete medicale stomatologice până în anul 2027 pentru toate instituțiile de învățământ speciale din România, iar până în anul 2030 pentru toate celelalte instituții de învățământ de masă. Această inițiativă are drept scop asigurarea accesului la servicii medicale de calitate pentru toți elevii, contribuind astfel la promovarea unei stări de sănătate optime în rândul tinerilor.
✔️Dotarea sălilor de clasă cu camere video, cu acordul părinților, pentru combaterea violenței în școli. Prin intermediul acestor camere de supraveghere, se dorește crearea unui mediu sigur și securizat în școli, sporind responsabilitatea și disciplina în rândul elevilor, cadrelor didactice și părinților.
✔️Posibilitatea exmatriculării și transferului elevilor care comit abateri disciplinare grave la alte școli. Această măsură asigură protecția dreptului la educație a celorlalți elevi și contribuie la menținerea unui mediu școlar propice pentru învățare și dezvoltare personală.
Este important să avem o legislație modernă, adaptată nevoilor actuale ale elevilor. Noile Legi ale Educației reprezintă un pas înainte pentru calitatea învățământului românesc.
Cei care doresc să consulte prevederile o pot face pe link-urile de mai jos:
👇👇👇
L282/2023 Proiectul Legii învăţământului preuniversitar-
👇👇👇
L283/2023 Proiectul Legii învăţământului superior-

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *