E 2 martie, încă ai timp să-ți alegi baba. Noi te învățăm și cum să o faci

490 0

Alegerea babelor, mai nou,  e în clară concordanță cu starea vremii, tot mai exactă, grație mijloacelor tehnice din ce în ce mai performante, care ne țin la curent în permanență cu vânturile, gerul, soarele, ploile.
Cumva, parcă trișăm alegându-ne una sau două babe în funcție de previziunile meteorologilor, dar merităm o șansă în plus, nu?
Sau, poate alegem baba în funcție de numărul norocos, de cifra destinului sau de data nașterii, ori, poate preferăm numerele pare sau impare, sau mergem la “fie ce-o fi”.

Babele sunt personaje mitologice  populare din tradiţia românească. Responsabilă nu e nici Baba Oarba, nici Baba Cloanța, nici Baba Vanga, ci…  Baba Dochia. Se spune că ea începe să-și dea jos câte un cojoc din cele nouă, în fiecare zi de la începutul lunii martie. Vremea începe să se încălzească, dar, atenție, poate fi și foarte înșelătoare.

Babele se aleg începând cu 1 martie și până la 9 martie, când încep zilele Moșilor, care sunt mai calmi și mai îndurători.

Fiecare român își alege o babă, sau mai bine zis, o zi. Așa cum va fi baba pe care omul și-o alege, așa va fi și firea omului în următoarele luni. Sau, cum este vremea în acea zi, așa îi va merge omului tot restul anului. Dacă vremea este frumoasă, cu soare, cer senin și căldură, acel om va fi voios și bun la suflet întreg anul și toate îi vor merge bine. Dacă cerul este întunecat, omul acela va fi supărăcios, îi va tuna și-i va fulgera, însă, nu disperați; profețiile mai îngăduitoare spun că ploaia sau ninsoarea aduc belșug.

Baba și data nașterii

În cazul interpretării zilelor, ne putem alege baba și  în funcție de ziua de naștere.

Dacă ziua persoanei se află între 1 și 9 ale oricărei luni, atunci baba va fi în acea zi. De exemplu, dacă te-ai născut pe 6 iulie, baba ta va fi pe 6 martie.

Dacă data nașterii este formată din două cifre, de exemplu 17, calculezi astfel: aduni cifrele din care este formată data nașterii, deci, 1+7= 8. Așadar, baba ta este pe 8 martie. Sau, 29 iulie: 2+9 egal 11, 1+1 egal 2, deci, baba este chiar azi, 2 martie.
Așadar, vă dorim un Martie frumos, cu bucurii și împliniri și o babă… o primavară îngăduitoare și minunată!

Kandy Reisenauer

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *