Joi, 25 februarie, la sediul Societății Naționale Independente a Persoanelor cu Handicap din România , s-a derulat un eveniment aparte: Salonul de artă al persoanelor cu dizabilități, denumit “PETALELE IUBIRII”.
Realizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea în parteneriat cu susnumita societate, alături de Societatea Națională a Surzilor – Filiala Vâlcea, Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaționala Tigveni – Argeș si Fundația “Soul to soul”, proiectul acesta a devenit tradiție.
În deschidere, Fanfara “Constantin Brâncoveanu” și distinsul ei dirijor , Petrișor Mirea au încântat asistența cu piese muzicale interpretate cu profesionalism și sensibilitate.
În continuare, Amalia Boari – Șef Serviciu la Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale a prezentat volumul “Picături de pastel”. În expunerea ei, doamna profesor Elena Stoica a reliefat talentul celor doi autori: Diana- Maria Mitulescu și Bogdan-Florian Popian.
Pe simeze au putut fi admirate lucrări artistice aparținând artiștilor vizuali: Dumitru Zamfira, Gabriel Medvedov- Rotomeza, Tiberiu Iakab și copiii de la Societatea “Soul to soul”.
A curatoriat acest demers plastic doamna consultant artistic Mioara Comanescu – Plop, coordonator proiect, care a evidențiat calitatea artistică a lucrărilor, rod al unei creativități bogate, de autentică prospețime și autenticitate, realizate cu o gamă de mijloace artistice proprii artei, izbutind să redea sentimente din cele mai variate.
Impresionante rămân personajele lui Dumitru Zamfira, o adevărata galerie “moromețiana”, viguros reprezentată prin desen, animând lucrările cu gesturile lor pline de de dramatismul unei vieți grele, cu o profunzime adâncă a privirii care oglindește un întreg univers.
Veteran de vârstă și experiență artistică, cunoscutul artist vizual Gabriel Medvedov – Rotomeza, o “mână” experimentată și dezinvoltă care cu cateva trăsături de penel reușește să redea profilul unoi cai, făpturi pline de vigoare și grație, care umplu spațiul pictural într-un mod sensibil, ajutat de culoare. Prezent în expoziție și cu alte lucrări, arta lui este actuală fiind ca un filtru al unei generații în care se regăsesc alte generații.
Diana- Maria Mitulescu cu cele două lucrări prezentate, aduce în prim- plan un univers familiar ei, în care se regăsește și cu care se identifică: universul satului. Două doage capăta valențe artistice prin reprezentarea unor motive vegetale desprinse de pe o iie țărănească.
Impresionantă ca dimensiune dar mai ales ca realizare, lucrarea lui Tiberiu Iakab reușește să redea dar mai ales să transmită firescul și suprafirescul, lumescul cu cerescul, într-o lucrare deosebită ceea ce vădește un real sentiment și maiestrie artistică.
Prospețimea și cromatica din lucrările copiilor au întregit “ansamblul” pictural.
De asemenea “intervențiile” binecunoscutului actor Cristian Alexandrescu au adus în memoria afectivă a auditoriului , versuri de mare sensibilitate.
Președintele Societății Naționale Independente a Persoanelor cu Handicap din România, domnul Dumitru Zamfira, autorul a mai multor volume, a anunțat noua lansare a carții sale: “Povestiri din spatele oglinzii” și câteva considerații personale legate de carte, ilustrate de propria-i grafică.
Mulțumesc mult tuturor din partea Curierului de Râmnic pentru invitație dar și pentru deosebita colaborare cu doamna Mioara Comanescu-Plop.
Corina Enache