Peste 3.000 copii sunt abuzați sexual în fiecare an. În România, există doar cinci camere de audiere pentru minori

710 0

Audierile minorilor sunt  foarte de delicate, mai ales când aceștia au fost victimele unor infracțiuni sexuale. Conform conform datelor oferite de IGPR , peste 3000 de copii români sunt violați și agresați sexual în fiecare an.

Marian Trușcă, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București: „Abordarea neprofesionistă, într-un mediu foarte neprietenos, de la o secție de poliție, este nu numai ineficientă, din punctul de vedere al anchetei, dar este clar o revictimizare secundară a copilului.”

Camerele de audiere pentru minori reprezintă o „infrastructură minimală” când vine vorba de abuzuri sexuale cu victime copii. În România, există doar cinci camere de audiere pentru minori, în cadrul Parchetelor

„Uite, ăsta este corpul tău. A pus mâna cineva pe corpul tău?”, este întrebarea pe care un psiholog i-o pune unei fetițe de cinci ani, victimă a unei agresiuni sexuale, într-o cameră de audiere dedicată minorilor, arătându-i un desen. În luna februarie, trei astfel de camere speciale pentru audierea minorilor au fost amenajate în cadrul a trei Parchete de pe lângă tribunale din țară, prin proiectul „Loc de bine”, în valoare de 35.000 de euro.

Pereți vopsiți într-un albastru marin, desene înrămate, scaune cu aripi de îngeri și o lampă ce seamănă cu o ciupercă înaltă și decolorată. Așa arată camera specială pentru audierea minorilor, amenajată recent în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, ca parte din proiectul „Loc de Bine”, finanțat de Asociația „Zi de Bine” și implementat cu ajutorul Asociației Victimelor Infracțiunilor Sexuale.

De ce e nevoie de astfel de spații și cum își protejează România copiii care sunt victimele unor infracțiuni sexuale? Articolul integral aici

Credit foto: Asociația „Zi de Bine”

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *