Politicienii din coaliția de guvernare – declarații despre clasarea „Dosarului 10 august”

523 0

Politicienii din coaliţia de guvernare au anunţat că vor lua atitudine pentru a se afla adevărul despre intervenţia violentă a jandarmilor, inclusiv găsirea unei căi de redeschidere pentru “Dosarul 10 august”.

Premierul Florin Cîţu i-a cerut în mod expres, la scurt timp după decizia instanței, ministrului Justiţiei, Stelian Ion, să găsească „rapid soluţii” pentru continuarea dosarului.

„Vă daţi seama că sunt dezamăgit, dar nu ne vom opri să încercăm să vedem cum găsim soluţii ca vinovaţii să plătească. Nu ne vom opri. Asta vom face”, a declarat premierul într-un interviu pentru G4Media.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat că nu va comenta decizia Tribunalului Bucureşti, dar că în timpul mandatului său va încerca să înlăture „anomaliile sistemice” din sistemul de justiţie şi să repare „stricăciunile făcute de PSD”.

Co-preşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş , a recomandat înfiinţarea unei comisii parlamentare, deși nu se așteaptă ca acest dosar să fie redeschis: „Eu unul vreau să ştiu ce s-a întâmplat pe 10 august şi cred că o comisie parlamentară poate aduce lumina necesară în acest caz, dincolo de responsabilităţile penale”,

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a reacționat dur și a declarat că îi vine să se ia „cu mâinile de cap” după ce a aflat decizia: „Mereu aceeaşi reţetă: nişte politruci ajunşi în fruntea statului folosesc instrumentele la îndemână – indivizi cu uniforme, măciuci şi eventual grade – pentru a bate, a umili sau chiar a omorî români fără vină, după care ei şi ai lor mermelesc lucrurile aşa încât nici ei nu sunt vinovaţi, nici instrumentele lor”.

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a anunţat că va încerca, alături de victimele violenţelor de la 10 august, să se adreseze CEDO pentru a redeschide dosarul. „Am avut, încă o dată, imaginea unei ţări abandonate, unde Justiţia nu funcţionează, unde Justiţia umblă cu capul spart. Faptul că după trei ani de zile nu se întâmplă nimic şi tot ce a fost acolo a fost şters cu buretele arată că Justiţia din România n-a înţeles absolut nimic din lupta românilor pentru libertate

Pe de ală parte, Secţia pentru judecători din CSM, controlată de gruparea Savonea, i-a criticat dur pe politicienii  care s-au declarat nemulţumiţi de decizia privind clasarea „Dosarului 10 august”: „Secţia constată că astfel de discursuri publice reprezintă un veritabil atac la adresa independenţei judecătorului şi, implicit, a puterii judecătoreşti în ansamblul său”.

Secția CSM susține că USR PLUS ”a depăşit orice limită admisibilă a libertăţii de exprimare” și ”condamnă, cu fermitate, derapajele de limbaj în transmiterea mesajului public”

De asemenea, Secţia pentru judecători reiterează faptul că „statul democratic se fondează pe ordinea constituţională care exclude ingerinţa politică şi afectarea directă sau indirectă a independenţei judecătorilor chemaţi să aplice legea.”

Mihaela Iliescu

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *