Plante care susțin echilibrul hormonal

2126 0

Secretați de glandele endocrine sau de unele organe, hormonii sunt mici „mesageri” cu funcții importante, ce influențează dezvoltarea, reproducerea, metabolismul, stările emoționale și dispoziția.

Atunci când în organism exista dezechilibre hormonale, ne putem baza pe generozitatea farmaciei naturii.

De-a lungul timpului, hormonii vegetali sau fitohormonii și-au dovedit eficiența, mai ales în menopauza.

Aceștia sunt de preferat tratamentelor moderne cu hormoni de sinteză, care au o mulțime de efecte secundare neplăcute.

Cele mai importante surse de fitohormoni: Soia, semințe de Mărar, semințe de Floarea-Soarelui, Crețișoară, Vâsc, Salvie, Lemn-Dulce, Urzică, germeni de Grau, Țelină, Fenicul, Ceapa, Broccoli, semințe de In, muguri de Zmeur, Trifoi Roșu, Năpraznic, uleiuri obținute prin presare la rece, Măsline, Chimen, Alune, Catină, Coacăz Negru, germeni de Lucernă, Angelică, Busuioc, Nuci, Rozmarin, Ginseng, Hamei, Morcov.

Iată câteva recomandări:

Deficiența de estrogen

În cazul femeilor, după vârsta de 35 de ani, producția de estrogen – hormonul implicat în sinteza colagenului și menținerea elasticității pielii – începe să scadă.

Tratamentele naturale cu plante, care au efect similar estrogenului, ajută la ameliorarea consecințelor acestei scăderi.

Fitoestrogenii au atât proprietăți estrogenice, cât și antiestrogenice, dar efectele adverse ale estrogenilor endogeni sau alopați sunt inexistente. Mai mult decât atât, nu provoacă modificări la nivelul țesutului mamar sau al țesutului uterin, protejează împotriva cancerului la aceste nivele. Administrarea acestora este însă contraindicata în cazul în care cancerul mamar sau cel uterin s-au instalat ori în timpul chimioterapiei.

Fitoestrogenii sunt indicați și în: acnee, hiperfoliculinemie, menopauză (diminuează simptomele specifice și previn osteoporoza), prostatite.

Plante cu acțiune estrogenică: frunzele și fructele de Zmeur, Hamei, Lemn-Dulce, Trifoi Roșu, Salvie, semințe de Mărar. Efecte similare au semințele de In sau de Dovleac.

Se poate face o cură, timp de o lună, astfel: se iau trei lingurițe de pulbere de semințe de Mărar, dimineața, pe stomacul gol, cu un pahar mare cu apă. Pulberea de Mărar este recomandată și în amenoree (lipsa menstruației). În cazul dereglărilor menstruației, de ajutor este tinctura de Mărar, care a dat rezultate și combaterea hirsutismului (pilozitate excesivă) sau în cazuri de dismenoree (menstruație dureroasă).

În cazul menstruațiilor abundente se pot consuma: ceai de Coada-Șoricelului, ceai de Coada-Racului și ceai de Traista-Ciobanului.

Pentru ameliorarea simptomelor și durerilor menstruale este recomandat și consumul de Maca, o plantă care crește în Peru, la mari altitudini, pe care o puteți găsi în magazinele de produse naturiste sub forma de pudră sau capsule.

Infertilitate

În infertilitatea din cauze hormonale se poate consuma ceai de Năpraznic – trei căni pe zi timp de două luni.

În cazul sterilității feminine, în amenoree și în frigiditate este indicată o cura cu tinctură de Lemn-Dulce – trei lingurițe pe zi, timp de două săptămâni.

Pentru îmbunătățirea fertilității este recomandat consumul ceaiului de Trifoi Roșu, amestecat cu frunze de Zmeur – două căni pe zi, timp de trei luni, precum și al ceaiului de Urzică – o cană pe zi, timp de trei luni. Maca, de asemenea, conține aminoacizi ce acționează asupra sistemului hormonal, atât la femei, cât și la bărbați, de aceea este excelentă pentru creșterea fertilității.

Citește despre hormonii sintetici și efectele lor

Menopauză

În urma instalării menopauzei scade secreția celor doi hormoni feminini: estrogen și progesteron, ceea ce duce la apariția bufeurilor, a stărilor de oboseală și iritabilitate, a uscăciunii vaginale. Sunt favorizate osteoporoza și afecțiunile cardiovasculare.

O alternativa la terapia alopată de substituție hormonală, cu efecte adverse, este tratamentul cu fitoestrogeni, precum Soia, semințe de Floarea-Soarelui, germeni de Lucernă.

Tinctura de Coada-Șoricelului, mugurii de Zmeur și extractul de Cimicifuga Racemosa (Lumânărele) au o acțiune asemănătoare progesteronului. Uleiul din semințe de In poate regla echilibrul estrogen-progesteron.

Maca poate înlătură simptome ale menopauzei, precum bufeurile și transpirațiile nocturne, echilibrează sistemul endocrin și întărește sistemul imunitar. Este de ajutor în prevenirea osteoporozei.

În menopauză este indicat consumul ceaiurilor de Salvie, Crețișoară, Coada-Șoricelului, și Trifoi Roșu.

De asemenea, pentru creșterea libidoului și a energiei sexuale, pentru tratarea unor disfuncții, precum ejacularea precoce sau îmbunătățirea performanțelor sexuale este indicat consumul de maca, sub forma de pudră – un minunat afrodiziac.

 

Mihaela Iliescu

 

 

 

 

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *