Legătura dintre deficiența de estrogen și alimentație

689 0

Estrogenul este hormonul care ne menține feminitatea și este un adevărat „maestru” în a se împarți între mai multe sarcini simultan.
Acesta construiește, menține structura și funcționalitatea țesuturilor vaginale, uretrale și vulvare, stimulează și dezvolta organele de reproducere feminine, pregătind uterul pentru sarcină. Împreună cu partenerul sau, progesteronul, reglează ciclul menstrual.
Estrogenul este forță vitala a femeilor, iar un nivel scăzut înseamnă o …moarte lenta.
Deficiența de estrogen poate afecta cele mai importante aspecte pentru o femeie: pofta de mâncare, greutatea, somnul, viața sexuală și fertilitatea.
Atunci când vorbim despre estrogen, de cele mai multe ori ne referim la estradiol, adică estrogenul care se produce în cea mai mare concentrație în perioada de fertilitate – 80% începând cu pubertarea și până la perimenopauză, 10% este reprezentat de estriol – principalul hormon de sarcină, 10% este reprezentat de estronă – principalul estrogen al menopauzei.
Greutatea și pofta de mâncare
Deficienta de estrogen stimulează pofta de mâncare.
Cercetătorii de la Yale au descoperit că estradiolul folosește aceleași căi ascendente biochimice precum leptina, un hormon secretat de țesutul adipos, care, atunci când este activat, acționează „butonul de foame”.
Atunci când nivelurile de estrogen se încadrează în limite normale, leptina este împiedicată să declanșeze pofta de mâncare.
Cu cât este mai scăzut nivelul de estrogen, cu atât senzația de foame este mai puternică.
Viața sexuală
Estradiolul sensibilizează pielea din zona genitală, care este plină de terminații nervoase.
Atunci când nivelul estradiolului este scăzut, centrele de control hormonal din creierul unei femei presupun că este în pericol și ultimul lucru de care are nevoie este să rămână însărcinată.
Țesuturile elastice şi maleabile, bine irigate, se usucă asemenea unui deșert, iar orgasmele rămân o amintire.
Starea de spirit
Estradiolul oferă necesarul de serotonină, neurotransmițătorul stării de bine.
La perimenopauză, nivelurile de serotonină se reduc dramatic, ceea ce poate duce uneori la depresie.
Simțim că ne „pierdem mințile” la propriu, dispoziția devine brusc imprevizibilă și furtunoasă.
Oasele
Scăderea densității osoase, indiferent de forma sa (mai ușoară- osetopenie sau mai gravă – osteoporoză) este o problemă care apare odată cu deficiența de estrogen, mai ales la menopauză.
Bufeuri. Insomnie. Transpirații nocturne
Femeile aflate în perioada de premenopauză se confrunta cu toate acestea, sistemul de control al temperaturii devine nesigur și imprevizibil, atunci când nivelul de estradiol începe să scadă.
Infertilitate. Subfertilitate. Insuficiență ovariană
Fertilitatea și estrogenul se afla într-o strânsă legătură. Vârful de „producție” al estrogenului este în jurul vârstei de 25 de ani. Deficienta de estrogen apare la femeile de 27,28 de ani sau 30-40 de ani.
După vârsta de 25 de ani, durează câțiva ani până când fertilitatea intră în declin, de obicei între 32 și 39 de ani.
Anumite simptome, precum transpirații nocturne în perioada menstruației, apariția uscăciunii vaginale, sunt indicii că nivelul de estrogen este în scădere.
Daca aveți sub 35 de ani și ați încercat să rămâneți însărcinate o perioada mai mica de un an, atunci sunteți considerate subfertile. După un an, deja se poate vorbi despre infertilitate.
După vârsta de 35 de ani, diagnosticul de infertilitate se pune după șase luni de încercări. Insuficiența ovariană generează o menopauză prematură.
Alimentația influențează nivelurile de estradiol, iar acest lucru este susținut de diverse studii. Ce este de făcut?
Femeile care sunt vegetariene, de exemplu, au un risc scăzut de cancer la sân.
Femeile japoneze, care urmează o dietă tradițională, cu soia integrală, mai puțină carne, mai puține grăsimi și mai multe fibre, au mai rar bufeuri, nu suferă de osteoporoză, iar incidența cancerului la sân este multa mai mică.
Și cantitatea de mâncare pe care o consumați vă poate afecta nivelurile de estrogen.
Un procent mai mic de grăsime corporală poate determina niveluri scăzute de estradiol, ceea ce poate duce la amenoree sau la întreruperea menstruațiilor pentru trei luni sau mai mult.
Pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani, specialiștii recomandă un procent de grăsime corporală de 21%-33% din masa corporală totală, iar pentru femeile cu vârsta peste 40 de ani, acest procent ar trebui să fie intre 23%-34%.
Sportul sau antrenamentele excesive sunt o cauză a procentului redus de grăsime corporală.
Amenoreea asociată excesului de sport poate contribui la afecțiuni ale vaselor sanguine, ceea ce contracarează toate beneficiile pentru inimă, riscul apariției aterosclerozei este crescut.
Anorexia nervoasă, bulimia sau alte tulburări de alimentație afectează dramatic acest procent.

Stresul – cauză a dezechilibrelor hormonale

Schimbări în stilul de viață și alimentație

1. Evitați cafeaua și toate „bunătățile” care conțin cofeină – acestea scad nivelul de estradiol la femeile aflate la menopauză.
Alternative sunt ceaiurile din plante, care pot contribui, în același timp, la reducerea bufeurilor și la îmbunătățirea somnului.
Beți ceaiuri de Sunătoare, Valeriană și Hamei – plante utilizate în scop medicinal încă din Grecia Antica.
2. Eliminați glutenul. Există o strânsă legătură între sensibilitatea la gluten și insuficiența ovariană.
Adoptați o dietă bazată pe fructe și legume (între cinci și șapte porții zilnic), combinate cu proteine slabe și carbohidrați fară gluten – orez brun, quinoa.
3. Mâncați mai multa Soia integrală.
Chiar dacă este controversată, studiile făcute pe femeile din Asia, care consuma Soia integrală și fermentată arată că acestea au simptome reduse ale deficienței de estrogen.
Soia este structural similară estrogenului, reduce nivelul de FSH (Hormonul foliculo stimulant) la premenopauză.
Încercați să adaugați putina brânză tofu organică la salată sau la un amestec de legume. Căliți-o în puțin ulei de măsline cu usturoi sau ierburi, pentru a obține o garnitură ușoară și gustoasă.
Consumați soia integrală o data sau de două ori pe săptămână, iar cantitățile trebuie să fie moderate.
4. Adăugați semințe de In în preparate.
Acestea au în compoziție lignani, una dintre cele mai importante clase de fitoestrogeni, cu rol de antioxidanți.
Adăugarea în alimentație a numai două linguri de semințe, de două ori pe zi, timp de șase săptămâni, poate reduce la jumătate bufeurile și le reduce intensitatea cu 57%.
În același timp, semințele de In asigura o doză bună de fibre (opt grame de fibre în patru linguri).
5. Mâncați rodii.
În cadrul unui studiu s-a demonstrat că uleiul din sâmburi de Rodie, consumat într-o doză de 30 miligrame, de doua ori pe zi, timp de patru luni, reduce semnificativ bufeurile.
6. Luați vitamina E și magneziu din surse naturale.
Surse naturale de vitamina E: Avocado, Broccoli, germeni de Grâu, legume cu frunze verzi, Mazăre, Nuci, Orez brun, semințe crude și încolțite, Lăptuci, Spanac, Sparanghel, uleiuri vegetale neprocesate și nerafinate.
Surse naturale de magneziu: Fasole, Banane, Alge marine, Nuci, semințe, Lucernă, legume cu frunze verzi, Ananas, miere, Țelină.
Ciocolata naturală conține triptofan, un aminoacid natural necesar producerii serotoninei, hormonul bunei dispoziții.
7. Consumați Rubarbă. Conține ingrediente active care se leagă de receptorii de estrogen.
8. Adaugați ginseng în smoothie.
Ginsengul peruan (Lepidum meyenii) este o plantă magică, care și-a dovedit eficiența în creșterea nivelului de estradiol, la tratarea insomniei, a depresiei, a tulburărilor de memorie și de concentrare, a bufeurilor și uscăciunii vaginale. În plus, îmbunătățește libidoul și reduce anxietatea.

Sursa: life-balance.ro

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *