Hormonii sintetici și efectele lor!

1561 0

Cele mai multe dintre noi, femeile, cunoaștem riscurile la care ne expunem atunci când luăm hormoni sintetici, dar în recomandările medicale alopate pentru substituție hormonală, în cazul menopauzei și nu numai, foarte rar sunt prezenți hormonii naturali.

Terapia de substituție hormonală presupune creșterea artificială a nivelului de hormoni (acolo unde producerea lor pe cale naturală este deficitară), cu scopul de a preveni sau de a trata anumite afecțiuni medicale, dar și simptomele de menopauză, precum uscăciunea vaginală, osteoporoza.

Hormonii folosiți în tratamentele medicale sunt sintetici, ceea ce înseamnă că structura lor este diferită de cea a hormonilor umani, însă au o acțiune doar aparent similară cu a acestora, odată ce au fost introduși în organism, pentru că efectele adverse sunt nenumărate.

Terapia menopauzei cu hormoni presupune folosirea de pilule, plasturi, spray, creme și geluri vaginale, inel vaginal – hormonii sunt introduși în organism într-un mod similar cu folosirea contracepției, fară intervenții medicale dureroase.

Cea mai utilizată metodă este prescrierea de pilule, care înseamnă, de fapt, cea mai proastă alegere, pentru că are o absorbție scăzută și obosește ficatul (o problemă importanta în echilibrele hormonale).

Formele sintetice de progesteron, de exemplu, nu echilibrează suficient organismul (nu protejează eficient împotriva problemelor cardiovasculare, tumorilor și osteoporozei) și, în funcție de proveniență, pot avea efecte secundare precum pilozitate, căderea părului, probleme de funcționare a rinichilor și ficatului, edem, risc crescut de tromboze.

În mod similar cu terapia de substituție hormonală în menopauză, anticoncepționalele conțin hormoni sintetici.

Primele variante de anticoncepționale au fost retrase de pe piață după numai trei ani pentru că erau mortale – provocau tromboze și embolii pulmonare (au intrat în istorie sub numele de „catastrofa DES”).

Anticoncepționalele combinate, care conțin atât estrogen, cât și progesteron de proveniență sintetică, subțiază endometrul, modifică permeabilitatea mucoasei cervicale, blochează ovulația, împiedică nidația, distrug permeabilitatea trompelor uterine.

Există variante care conțin numai progesteron – sunt prescrise femeilor care alăptează, celor care fumează și variante injectabile, toate cu aceleași efecte negative.

Lista completă a alimentelor afrodiziace

Steriletele care se implantează în uter conțin numai progesteron, creează și întrețin o infecție continuă, nu împiedică apariția sarcinii și nidația, dar embrionul se desparte de endometru. Efecte negative: lipsa menstruației (amenoree), retenție de apă, sâni fibrochsitici, depresie. Sunt însă variante comode pentru femei, timp de cinci ani nu trebuie făcut nimic.

Implanturile care se aplica sub piele susțin un efect de absorbție treptată pe mai mulți ani.

Inelele contraceptive, confecționate din silicon, sunt promovate continuu pentru simplitate (le puteți aplica singure) și conținut hormonal redus (emană continuu progesteron și estrogen, în variante sintetice și se schimba odată la 30 de zile). În realitate este un truc de marketing, pentru că absorbția vaginală este de șapte ori mai mare decât în cazul variantelor orale (pilule).

Din punct de vedere al sănătății hormonale, nu exista anticoncepționale acceptabile. Problema generală este că suspendă activitatea ciclică naturală, majoritatea imita ciclul prin false sângerări asociate menstruației, iar comunicarea hormonală a organismului poate suferi daune iremediabile. De asemenea, dacă citim prospectele, vom observa că nicio firma producătoare nu ne promite că ciclurile vor reveni la normal după ce s-a întrerupt administrarea.

Fertilizarea în vitro (FIV-urile repetate), precum și alte tratamente (cel al endometriozei, cel pentru echilibrarea tiroidei, administrarea de corticosteroizi), ce presupun administrarea de hormoni sintetici sunt dăunătoare pentru sănătate pe termen mediu și lung.

Cunoscând toate acestea, este important să vedem dacă avem, într-adevăr, nevoie de substituție hormonală, prin analize specifice, să apelam la un consilier de terapie hormonală, care ne poate ajuta să echilibrăm situația și cu variante naturale. Iar dacă e nevoie de hormoni, este esențial ca aceștia să fie naturali, bio-identici.

Sursa: www.life-balance.ro

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

1 comentariu

  1. Pingback: Plante care susțin echilibrul hormonal - Curierul De Râmnic

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *