Gustările asigură corpului resurse constante de energie în așa fel încât el să funcționeze la capacitate maximă pe tot parcursul zilei.
În plus, ne ajută să explicăm corpului că nu trebuie să transforme nimic din ceea ce primește în depozite de grăsime, poate să ardă liniștit toate caloriile și să le transforme în energie, că nu va rămâne nealimentat o perioadă lungă.
Calculate corect, micile gustări între mese ne pot împiedica să mâncăm în exces la mesele principale.
Bomboane delicioase şi nutritive, potrivite atât în perioada postului, cât și pentru cei mici!
Caracteristicile unei gustări sănătoase
- Bogată în fibre;
- Cu un nivel scăzut de calorii;
- Fără sare sau cu un conținut redus de sare;
- Fără zahăr adăugat;
- Produse proaspete (fructe, legume, seminţe sau nuci) – deloc sau foarte puțin procesate.
Gustări sănătoase ce conțin mai puțin de 200 de calorii:
- Un măr mediu sau o pară, împreună cu 10-12 migdale;
- O cană cu fructe de pădure;
- O banană mică cu o lingură nu foarte plină cu unt de arahide nesărat;
- Un sfert de cană de amestec de fructe uscate și nuci (fără adaos de zahăr sau sare);
- Două căni de popcorn, însă fără adaos de sare, arome sau ulei la preparare – sunt excluse din start majoritatea produselor preambalate de pe piață și chiar a pungilor pentru făcut la microunde;
- O ceașca de struguri sau de roșii chery cu trei linguri de pate de linte făcut în casă;
- O ceașca de morcovi cruzi, broccoli sau ardei gras cu două linguri de humus;
- O supă de roșii cu cinci biscuiți de tip crackers din cereale integrale;
- O treime de cană de fulgi de ovăz cu o cană de lapte vegetal. Pentru un plus de gust puteţi adăuga scotţişoară, cuişoare, nucşoară, vanilie etc.;
- Un smoothie făcut dintr-o ceașcă de lapte vegetal amestecat cu o jumătate de banană mică și o jumătate de ceașcă de fructe de pădure
De evitat
- Gustările cu zahăr adăugat pentru excesul de calorii și pentru a menține dinții sănătoși;
- Băuturile acidulate (de orice fel), bogate în calorii și gustările preambalate de tip snacksuri, chipsuri sau mâncarea fast food.
Mihaela Iliescu