În ultimele 48 de ore, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea a gestionat 171 de misiuni

953 0

Membrii echipajelor SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi să intervină pentru 47 situaţii de urgenţă.

Echipajele au intervenit pentru: un stop cardio-respirator, 8 traumatisme, un accident rutier, două  intoxicații și 33 diverse afecțiuni medicale.

In localitatea Vlădești, s-a intervenit pentru un stop cardio-respirator suferit de un bărbat, în vârstă de 78 de ani, i s-au efectuat manevre de resuscitare însă, din păcate, fără nici un rezultat, decesul acestuia fiind declarat de cadrul medical de pe ambulanţa SAJ Vâlcea.

După acordarea primului ajutor calificat, 45 pacienţi au fost monitorizați și transportaţi la cele mai apropiate unităţi spitaliceşti pentru îngrijiri suplimentare.

 

În data de 31.03.2021, la ora 14.56, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la un depozit de furaje în localitatea Măldărăști.

Până la stingerea incendiului, au ars: un depozit, construit din lemn cu învelitoare din plăci de azbociment, pe o suprafaţă de circa  20 mp. și  aproximativ 2 t de furaje.

Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este  utilizarea unei surse de aprindere pentru generarea incendiului

În data de 01.04.2021, la ora 01.06, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la un bloc de locuințe în municipiul Rm. Vâlcea, str. N. Bălcescu.

Până la stingerea incendiului, a ars izolația termică, realizată din polistiren, pe o suprafaţă de circa  10 mp., în zona parterului.

Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este  utilizarea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor

În aceeași zi, la ora 12.43, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o gospodărie în localitatea Budești.

Până la stingerea incendiului, au ars: aproximativ 4000 mp. de vegetație uscată, un depozit de cereale, construit din lemn, pe o suprafaţă de circa  15 mp.; o magazie construit din lemn cu învelitoare tablă, pe o suprafaţă de aproximativ 16 mp.; două adăposturi de animale, construite din lemn, pe circa 4 mp.; circa 60 mp. de gard, realizat din lemn; circa 8 mc. de lemne de foc și aproximativ 150 Kg de cereale. Din nefericire, din cauza incendiului au  murit 10 păsări domestice.

A fost necesară intervenţia echipajului SAJ pentru acordarea îngrijirilor medicale proprietarei, în vârstă de 71 de ani, întrucât aceasta a suferit un atac de panică. Nu a fost necesar transportul la spital.

Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este  utilizarea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Tot în data de 01.04.2021, la ora 15.54, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la un depozit de furaje în localitatea Lăcusteni.

Până la stingerea incendiului, au ars: un depozit de furaje și aproximativ 0,6 ha de vegetație uscată. Cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este  utilizarea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor.

În zilele de 31.03 și 01.04. 2021, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a cinci incendii de vegetaţie uscată în localităţile: Budești, Pietrari,  Rm. Vâlcea şi Stănești.

Până la stingerea incendiilor, au ars: aproximativ 7 ha de vegetaţie uscată, lăstăriş şi mărăciniş.

La cele 5 incendii, cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, este utilizarea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepțională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 352/2015; arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se poate executa numai cu acordul autorităților competente pentru protecția mediului și după informarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor și reformei administrative și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 605/579/2008, precum și a Ordinului ministrului administrației și internelor nr. 163/2007 – art. 97.

Conform „GHIDULUI PENTRU AGRICULTORII CARE SOLICITĂ PLĂŢI PE SUPRAFAŢĂ PRIVIND RESPECTAREA BUNELOR CONDIŢII AGRICOLE ŞI DE MEDIU” (GAEC) nu trebuie să ardeţi miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor etc.).

Dacă totuşi alegeţi utilizarea focului pentru igienizare trebuie să respectaţi următoarele reguli de prevenire a producerii incendiilor:

  • Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
  • În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  1. a) condiţii meteorologice fără vânt;
  2. b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
  3. c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  4. d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
  5. e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  6. f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  7. g) supravegherea permanentă a arderii;
  8. h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

În această perioadă, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au mai intervenit pentru  alte 115 situații de protecție a comunități: 106 misiuni de informare preventivă și verificare; un  transport de persoane, însoțirea echipei mobile de vaccinare, un transport pentru distribuirea  materialelor sanitare, o  recunoaștere de obiectiv, deblocarea unei uși la un apartament, verificarea unui miros suspect la un bloc de locuințe și 3 misiuni de decontaminare.

  

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice

Articole asemănătoare

Festival peste reguli

Postat de - 4 septembrie, 2020 0
FacebookTwitterCredeați că nu există distracție și în pandemie? Ei bine, brezoienii au reușit să arate contrariul. În ciuda restricțiilor stricte,…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *