Școala Waldorf, un mod diferit de învățare

413 0

Am tot amânat acest articol, așa se întâmplă în viață, uiți ce le-ai promis prietenilor, deoarece ei te iartă, oricum.

Am fost la deschiderea anului Școlar, la Școala Waldorf, din Râmnicu Vâlcea, la invitația doctorului Radu Dobrescu, patronul spiritual al acestei școli, pe care a adus-o din Germania, împreună cu un prieten german și cu mulți entuziaști. Au dorit să aducă în România acest nou model de învățare, care funcționează de ani buni în Germania, cu rezultate excepționale, pentru ca România să dea înainte. Citez acum, din Wikipedia: Pedagogia Waldorf este o formă de învățământ bazată pe metode antroposofice de predare și educare. Pedagogia Waldorf urmărește să dezvolte personalitatea copilului în ansamblul ei și să își orienteze oferta de predare în funcție de particularităților diferitelor trepte de vârstă ale copiilor și de cerințele acestor trepte. Ea nu este orientată spre oferirea unei anumite pregătiri profesionale înguste sau a unei specializări. Prima școală Waldorf a fost întemeiată în 1919 în Stuttgart, Germania, și a fost condusă de un colectiv de dascăli pregătiți de Rudolf Steiner, finanțată de către adeptul său Emil Molt, proprietarul fabricii de tutun Waldorf din Stuttgart, pentru copiii angajaților fabricii sale. Prima școală Waldorf a avut 8 clase, 256 copii și 12 pedagogi. După 3 ani la Hamburg a apărut a doua școală Waldorf, iar a trei școală a luat ființă în Essen (1923), tot în Germania. La patru ani distanță de la înființarea primei școlii Waldorf, această pedagogie părăsește hotarele Germaniei și ajunge în Olanda, Marea Britanie, Elveția, Norvegia, Portugalia, Ungaria. Astfel, în primii șapte ani pedagogia Waldorf se transformă într-o mișcare internațională care cuprindea 11 școli în 7 țări de pe continentul european. Din 1928 se extinde peste Oceanul Atlantic, mai precis în New-York (SUA). Până în 1933 se deschid încă nouă școli Waldorf noi, atât în Germania cât și în alte țări” Asta ca știm câte ceva despre filozofia acestei școli, care are, iată, fapt împlinit, o grădiniță și o școala, la Râmnic.

Îi datorăm doctorului Dobrescu, dar și soției sale, tot doctor, Irina, acest mod de învățare. Am povestit cu doctorul Dobrescu, un medic excepțional și un împătimit al comunității vâlcene, despre Școala Waldorf și felul ei deosebit de a înțelege procesul de învățare. Despre ajutorul primit de la Anton Mițaru, Iulian Comănescu și, recent, al primarului Mircia Gutău, pe care doctorul Dobrescu îl laudă, în mod deosebit, pentru felul în care s-a implicat în dezvoltarea și amenajarea spațiilor școlare.

Pentru că s-a vorbit puțin despre această școală, iar unii vâlceni nici nu știu că ea există, vom reveni, cu o serie de interviuri, realizate chiar în școală, cu profesori și copii care predau și învață aici. ( Silviu Popescu)

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *