Programul Rabla pentru electrocasnice va începe în ultima săptămână din luna aprilie

864 0

Programul Rabla pentru electrocasnice va începe în ultima săptămână din luna aprilie, a anunţat ministrul Mediului, Tanczos Barna, precizând că fondurile alocate sunt cele mai mari de până acum.

Fondurile alocate pentru acest an, la patru luni de când au fost suspendate înscrierile, sunt de 75 de milioane de lei, iar programul ar trebui să aibă peste 50.000 de beneficiari. Spre comparaţie, fondurile alocate pentru sesiunea din luna decembrie 2020 au fost de 40 de milioane de lei.

Ministrul Mediului a mai spus că aplicaţia informatică ce va permite înscrierea cetăţenilor pentru a cere vouchere este în faza finală, iar la momentul lansării, persoanele fizice se vor putea înscrie în program, aplicaţia generându-le un cod de voucher cu care beneficiarii se pot prezenta la magazinele participante, în termen de 15 zile, pentru achiziţia noilor echipamente, în schimbul celor vechi, aşa cum a fost şi în anii trecuţi.

Ce valoare au voucherele în Programul Rabla pentru Electrocasnice 2021

  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 400 de lei pentru: maşinile de spălat vase; aparatele de aer condiţionat, inclusiv cele portabile, frigiderele sau combinele frigorifice, televizoare, uscătoarele de rufe;
  • 300 de lei pentru maşini de spălat rufe (la acest echipament finanţarea a crescut cu aproximativ 30% faţă de anii anteriori), tablete;
  • 200 de lei pentru aspiratoare. Bugetul din 2020 putea utila casele a 100.000 de români;

La 15 decembrie 2020, ministrul de atunci al Mediului, Mircea Fechet, anunţa: ”Am alocat, în acest an, un buget total de 40 de milioane de lei. Acest buget, dublu faţă de anul 2018, va permite utilarea caselor, a cel puţin  100.000 de români, cu aparate electrocasnice de ultimă generaţie care vor respecta mediul şi care vor reduce factura de plată pentru curentul electric. Îi invit pe toţi cei interesaţi să se înscrie marți, de la ora 12.00, pe site-ul AFM, pentru a obţine voucherele electronice, întreg procesul fiind online, foarte rapid şi sigur. Aplicaţia va emite un voucher electronic, cu o valabilitate de 15 zile, iar cu acesta, orice român se va duce la un comerciant autorizat în program, va lăsa aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască şi va achiziţiona aparatul nou pe care şi-l doreşte”

Programul Rabla pentru electrocasnice a fost amânat de AFM cu doar câteva minute înainte de start, din cauza unor „suspiciuni (…) de fraudare” prin clonarea informaţiilor specifice programului. Ulterior, Mircea Fechet a cerut revocarea din funcţie a preşedintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu. „Este inadmisibil ca un program atât aşteptat de cetăţeni, la care s-a lucrat atât de mult timp, să nu poată funcţiona, deşi avea toate premisele să o facă”.

Mihaela Iliescu

 

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *