Bisericuța de lemn din satul Urși, câștigătoare a unui premiu european pentru conservarea patrimoniului

485 0

Comisia Europeană și Europa Nostra au anunțat, marți, câștigătorii ediției 2021 a Premiilor Europene pentru patrimoniu –  Premiile Europa Nostra, premiul UE pentru patrimoniul cultural finanțat prin programul Europa Creativă, la categoria Conservare fiind selectată și Biserica de lemn din satul Urși, județul Vâlcea. Satul Urși se află lângă Horezu.

În acest an, cea mai înaltă distincție europeană în domeniul patrimoniului premiază 24 de proiecte de conservare și cercetare din 18 state europene. La categoria  Conservare au fost declarate câștigătoare 9 proiecte, Biserica de lemn din satul Urși, Vâlcea fiind unul dintre acestea.

Biserica din cimitirul satului Urși a fost restaurată prin implicarea mai multor parteneri, inclusiv a comunității locale.

„Este rezultatul unei lucrări de conservare interdisciplinare exemplare a unei biserici din lemn pictată, aflată într-un cadru rural. Are o valoare și o frumusețe remarcabilă”, a declarat juriul.

Bisericuța, veche de peste două secole, a fost repictată cu fresce după un incendiu

Biserica de lemn din satul Urși, cu hramurile Buna Vestire și Sf. Arhanghel Mihail, a fost construită între 1757 și 1784. În 1838 a fost afectată de un incendiu, apoi a fost reparată și decorată cu fresce.

Frescele, pictate în tradiția post-bizantină cu influențe occidentale și de o valoare artistică remarcabilă, s-au degradat în timp. În 2009, biserica din Urși a fost inclusă în „programul 60 Biserici din lemn” din România de Fundația Pro Patrimonio.

 

Conservare și restaurare de nota 10

Conservarea a fost realizată de Biserica Ortodoxă Română, Fundația Pro Patrimonio, Departamentul de Conservare și Restaurare a Artei al Universității Naționale de Arte din București, Muzeul Civilizației Folclorice Tradiționale ASTRA, Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „IRASM”, Camera Națională a Arhitecților din România şi Asociația 37.

În cazul bisericii de lemn din satul Urşi, restauratorii au observat probleme foarte grave la acoperiș, structură, fundații și pictura murală aflată în stare fragilă. Pe 12 iunie 2010 bolta altarului se prăbușește, fapt pentru care Ordinul Arhitecților și Fundația Pro Patrimonio, cu donații și muncă voluntară realizează o structură de protecție a bisericii, desfac acoperișul putred și, împreună cu prof. Dan Mohanu și studenții Universității Naționale de Arte București, realizează o consolidare proviziorie a frescelor. Arhitecții Ștefan Bâlici și Virgil Apostol au realizat voluntar proiectul de restaurare pentru biserica din Urși.

Începând cu anul 2010, la Urşi s-a desfășurat un şantier amplu de restaurare, ce a inclus şi conservarea frescelor interioare şi exterioare. Lucrările au fost realizate cu aportul comunităţii, care și-a dorit finalizarea lucrărilor şi redeschiderea bisericii pentru utilizare curentă, dar şi pentru vizite turistice. Lucrările de restaurare au fost realizate cu sprijinul organizației internaționale World Monuments Fund.

 

Juriul, foarte satisfăcut de restaurarea făcută ca la carte

Juriul a considerat că lăcaşul de cult „a fost restaurat pe deplin în conformitate cu principiile de conservare, cu elementele originale examinate îndeaproape și reintegrate ori de câte ori a fost posibil”.

Premiul publicului va fi acordat, în septembrie, în urma unui vot acordat în lunile următoare.

Oricine susține lucrările de patrimoniu din întreaga lume poate vota online, inclusiv pentru Biserica de lemn din Urși.

Câștigătorul Premiului Publicului va fi anunțat în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor europene pentru patrimoniu, care va avea loc în toamna acestui an.

Câștigătorii premiilor au fost selectați de jurii independente compuse din experți în domeniul patrimoniului din întreaga Europă, în urma evaluării candidaturilor depuse de organizații și persoane fizice din 30 de țări europene, precizează un comunicat de presă al Comisiei Europene/ Europa Nostra.

Europa Nostra este vocea europeană a societății civile, dedicată salvgardării și promovării patrimoniului cultural și natural. Federație pan-europeană a organizațiilor din domeniul patrimoniului, susținută de o rețea largă de organisme publice, companii private și persoane fizice, Europa Nostra acoperă mai mult de 40 de țări. Fondată în 1963, este recunoscută astăzi ca rețeaua de patrimoniu cea mai reprezentativă din Europa.

Articole asemănătoare

Simulare cu gust amar

Postat de - 5 aprilie, 2021 0
FacebookTwitterNici măcar jumătate dintre elevii vâlceni nu ar lua Bacalaureatul Ministerul Educației a anunțat statistica pentru rezultatele simulării examenului de…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *