Din august vom fi cu un pas mai aproape de digitalizarea mult așteptată!

706 0

Pe 10 martie 2021, Guverunul României a adoptat o Hotărâre care stabilește, printre altele, forma și conținutul cărții electronice de identitate, a cărții de identitate simplă, precum și a cărții de identitate provizorie, ce vor fi emise în sistem informatizat de la data asigurării infrastructurii tehnice necesare.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, la momentul respectiv, că „noua carte de identitate electronică, pe care cetățenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document și va conține elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanția că identitatea nu le poate fi furată, iar instituțiilor publice sau private certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document”.

„Din august vom începe să avem documente de identitate electronice. Dimensiunile vor fi comparabile cu ale unui card bancar. Acest instrument va conține, pe lângă identitatea digitală, un spațiu digital în care fiecare persoană va putea stoca “semnătura digitală”, a scris pe Facebook, Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, la începutul acestei săptămâni.

‘Statul român trebuie să asigure fiecărui cetățean dreptul de a semna electronic, asumându-și costurile acestui instrument”, a mai scris acesta.

Totuși, în Hotărârea de Guvern nu este precizat faptul că acest document ar conține un spațiu aferent semnăturii digitale.

Cartea electronică de identitate va conține informații înscrise cu privire la:

A. Față

a) denumirea statului emitent;

b) tipul documentului;

c) numele de familie;

d) prenumele;

e) genul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin);

f) cetățenia;

g) data nașterii;

h) codul numeric personal (C.N.P.);

i) numărul documentului;

j) data expirării valabilității;

k) semnătura olografă a titularului;

l) imaginea facială a titularului.

B. Verso

a) domiciliul;

b) data emiterii și autoritatea emitentă;

c) zona de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ);

d) Zonă Cip.

Cartea electronică de identitate românească conține toate elementele de securitate obligatorii prevăzute de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație.

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *