Directorul Romsilva Vâlcea, ing. George Mihăilescu, vine cu o propunere mai mult decât interesantă, atât pentru iubitorii muntelui și ai drumețiilor montane, cât și pentru amatorii de turism, în general.
Acesta dă ca exemplu un proiect aprobat în județul Bistrița Năsăud, de către oameni cu viziune, privind digitalizarea traseelor turistice montane.
Ori, ca și Bistrița Năsăud, și județul Vâlcea beneficiază de un potențial turistic semnificativ, care merită a fi exploatat și pus în valoare.
În Vâlcea avem numeroase trasee turistice destinate drumețiilor, în munți precum Cozia, Latorița, Buila Vânturarița, Lotru. Multe pleacă de lângă lăcașe de cult, altele pleacă din stațiuni sau sate pitorești. Turiștii pot admira atât formele de relief deosebite, cât și flora montană și chiar fauna, desigur, nu mulți își doresc întâlniri cu urșii sau mistreții, însă acest lucru nici nu se întâmplă în Vâlcea, decât foarte rar, cunoscut fiind faptul că animalele sălbatice vin acolo unde sunt lăsate resturi alimentare. Acestea fug atunci când simt omul în preajmă.
Proiectul năsăudenilor, care se poate aplica oriunde în România, are ca scop principal facilitarea accesului unui numar cât mai mare de turiști într-un județ sau într-o anume zonă, contribuind implicit la creșterea cererii de servicii și produse locale.
Zona vizată, astfel digitalizată, poate ajunge astfel pe harta turistică naţională şi chiar europeană, o clasă aparte de beneficiari fiind acei turiști interesați să parcurgă așa numitele magistrale europene de turism pedestru de lungă distanță.
Multe dintre orașele din străinătate și, posibil, câteva din România utilizează deja cu succes aplicații digitale cu rol de ghid turistic, în folosul vizitatorilor, turiștilor și comunităților locale și pentru mai buna cunoaștere și promovare a zonelor respective.
Viziunea acestei aplicaţii este aceea de a crea o bază de date minime, pe care ulterior să poată fi integrate noi informaţii şi locaţii. Primul pas se doreşte a fi digitalizarea traseelor montane omologate aflate pe raza judeţului, realizarea de hărți cu cele mai noi tehnici de cartografiere, bazate pe informații actuale și trasee înregistrate în teren cu ajutorul GPS-ului.
Astfel, prin aplicaţia de digitalizare a traseelor montane se dă posibilitatea turiştilor să-și personalizeze propriile trasee pe baza informaţiilor ataşate, cu privire la întreaga lungime a traseului care este vizibilă pe hartă, alte trasee din apropiere, dificultatea traseului, sfaturi pentru situaţii de urgenţă, prognoză meteo, refugii salvamont, etc.
Ulterior, după etapa de digitalizare a traseelor montane se va continua procesul de extindere a aplicaţiei prin adăugarea de informaţii cât mai utile şi relevante despre obiectivele turistice sau ariile protejate care pot fi vizitate, locaţii pentru cazare şi masă etc.
Kandy Reisenauer