Părinților aflați în concediul de creștere a copilului li se va acorda un stimulent de 1.500 de lei

133 0

Guvernul a aprobat, miercuri, 7 aprilie, Ordonanța de Urgență prin care se acordă părinților aflați în concediul de creștere a copilului un stimulent de 1.500 de lei, dacă aceștia aleg să se întoarcă la muncă până la împlinirea vârstei de șase luni a copilului.

Rămâne în vigoare și stimulentul de 650 de lei pentru cei care se întorc în termenul legal, a anunțat ministrul Raluca Turcan, după adoptarea OUG.

Aceasta este o măsură activă, care încurajează întoarcerea la muncă. De asemenea contribuie la creșterea veniturilor părinților, scade riscul deprofesionalizării și asigură o forță de muncă necesară în momentul de față la nivelul angajatorului.

Practic, noile prevederi incluse în proiect sunt următoarele: se acordă un stimulent de 1.500 de lei în locul stimulentului de 650 de lei dacă părinții aleg să se întoarcă la muncă mai devreme de împlinirea vârstei de șase luni de către copil sau vârsta de doi ani, respectiv trei  ani, în cazul copilului cu dizabilități. Se menține stimulentul de 650 de lei pentru părinții care revin în activitate până la împlinirea vârstei de doi ani și, de asemenea, după împlinirea vârstei de șase luni sau un an în cazul copilului cu handicap până la împlinirea de către copil a vârstei de doi sau de trei ani, în cazul copilului cu dizabilități”, a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Ordonanța de Urgență mai aduce și un stimulent de inserție, de 650 de lei, pentru părinții care se întorc la lucru în perioada în care sunt îndreptățiți să beneficieze de concediul de creștere a copilului cu dizabilități, cu vârsta cuprinsă între trei și șapte ani.

La calculul perioadei pentru stabilirea indemnizației de creștere a copilului, se va lua în calcul și intervalul în care părinții au fost în șomaj tehnic

De asemenea, odată ce părintele s-a întors la muncă mai devreme de împlinirea vârstei de  șase luni a copilului, dar nu din vina lui își pierde locul de muncă, el va beneficia de acest stimul de inserție dacă în intervalul de doi ani își găsește loc de muncă.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *