Premierul Florin Cîțu a cerut prefecților, în videoconferința ce a avut loc dimineață, să se implice ceva mai mult în campania de imunizare a locuitorilor din mediul rural, cu precădere, al celor din sudul țării.
La nevoie, la sugestia lui Valeriu Gheorghiță, să se organizeze maratoane ale vaccinării în mediul rural, să se unească mai multe comune unde nu sunt centre de vaccinare deschise, pentru a face un adevărat maraton. Oficialii propun un nou concept: ”Orașul vaccinează satul”. Acesta presupune ca, echipe mobile de la oraș să se deplaseze prin sate, pentru a vaccina oamenii. Valeriu Gheorghiță este, în opinia omului de rând, un foarte bun comunicator, care are răbdare să explice pe îndelete și în termini prietenoși ce înseamnă imunizarea și care sunt beneficiile vaccinării, singura modaliitate de a încheia cu pandemia.
Premierul vâlcean consideră că, în relația cu sătenii, este multă nevoie de sprijinul liderilor locali, dar și al medicilor de familie. Sunt județe în care nu este suficient personal pentru a vaccina și, o implicare mai profundă a personalităților locale, ar putea îmbunătăți situația.
“Am cerut prefecților să facem un efort suplimentar pentru a accelera campania de vaccinare. Vreau să ne asigurăm că românii sunt vaccinați în număr cât mai mare. Este important să continuăm ceea ce a mers bine, respectiv organizarea de maratoane de vaccinare în orașe și municipii. De asemenea, trebuie să aducem vaccinul mai aproape de oameni, mai ales în zonele rurale. În România, vaccinul este și va rămâne gratuit și disponibil tuturor oamenilor. Nu există nicio discuție în Guvernul României pentru a schimba lucrurile. Din contră, deja am făcut comenzi de vaccinuri pentru a continua campania de imunizare în toamnă și anul viitor, având în vedere că nu știm exact cum va evolua pandemia. Sunt diferențe prea mari între județe, când vorbim de rata de vaccinare. Județele din sudul României și cele din nord-est trebuie să facă mai mult. Venim cu mai multe soluții, mai ales pentru mediul rural” a spus premierul.
C.R.