Ziua Drapelului Național

1159 0

– Sărbatori Naționale –

26 Iunie 1848 – 26 Iunie 2021

-173 ani –

Ziua Drapelului Național

MOTO

“Drapelul României este tricolor;

culorile sunt așezate vertical, în ordinea

       următoare începând de la lance:

albastru, galben, roșu “

(art.12 alin.(1) din Constituție)

*

“Se proclamă ziua de 26 iunie,

Ziua drapelului național.”

(Art.1 alin (1) din Legea nr.96/1998)

 

 

Simbolurile naționale consacrate prin Constituția din 1991 – Drapelul României, Ziua naționala a României, Imnul național al României, Stema țării si sigiliul statului – se adresează tuturor membrilor societății, cheamă gândul si sufletul fiecăruia sa privească cu respect si dragoste la trecutul neamului din care se trage și, împreună, să contribuie la împlinirea năzuințelor sale viitoare.

Dintre simbolurile naționale se impune prin semnificație si înălțime spirituală, Drapelul României.

Luna aceasta, la 26 iunie, se împlinesc 173 de ani de la declararea oficială a tricolorului românesc ca drapel național. Astfel, Guvernul Provizoriu Revoluționar, prin Decretul nr.1 emis la data de 26 iunie 1848 stabilește că “steagul național va avea trei culori: albastru, galben și roșu“ – ceea ce reprezintă pentru prima dată consacrarea juridică a drapelului.

Pentru a fi recunoscut ca simbol al independenței si al unității depline, tricolorul românesc a parcurs două momente istorice hotărâtoare pentru neam: participarea României la Războiul din 1877-1878, în urma căruia, pe plan internațional a fost recunoscută independența de stat a României si apoi înfăptuirea Marii Uniri de la 1918, care a reprezentat desăvârșirea unității depline a națiunii.

Considerăm de actualitate și pline de o adâncă semnificație cuvintele rostite de domnitorul Alexandru Ioan Cuza în anul 1863: Drapelul este România, acest pământ binecuvântat al patriei, udat cu sângele străbunilor noștri și îmbogățit cu sudoarea muncitorului. El este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinții și unde se vor naște copiii noștri.

De relevat ar fi că toate constituțiile adoptate în istoria țării noastre, începând cu Constituția Principatelor Unite din 1866 au preluat – cu mici deosebiri în ceea ce privește însemnele pe drapel – culorile tricolorului românesc, oficializat ca drapel național.

Drapelul, astfel cum este descris, reprezintă semnul distinctiv al statului român. Culorile acestuia sunt cele ale Principatelor Unite, stabilite de art. 123 al Constituției din 1866, iar apoi ale României, prevăzute prin art.124 al Constituției din 1923.

Constituția României din anul 1991 prevede în art.12 drapelul tricolor al României ca simbol național.

De-a lungul timpului, interpretarea culorilor steagului a rămas neschimbată: albastrul simbolizează cerul strălucitor, galbenul – bogățiile solului, iar roșul, spiritul de jertfă al poporului.

În zilele noastre, drapelul tricolor constituie însemnul prin care România se mândrește ca stat național, suveran și independent, unitar si indivizibil, alături de celelalte țări ale comunității internaționale.

“Steagul este, totodată, trecutul, prezentul și viitorul țării, întreaga istorie a României.”

Ca un omagiu de recunoștință și de exprimare a sentimentelor sale de cinstire, Parlamentul României a adoptat,  la propunerea unor deputați PSD, Legea nr.96/1998 privind proclamarea  Zilei drapelului Național. Potrivit acestei legi, Ziua drapelului național – 26 iunie – va fi marcată de către autoritățile publice și celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural – educative cu caracter evocator și științific, consacrate istoriei patriei, în spiritul tradiției poporului român.

În capitală și în municipiile reședință de județ se organizează ceremoniale publice de înălțare a drapelului României.

Consacrarea pe plan legislativ a acestor momente importante din tumultoasa și frământata istorie a neamului nostru are drept scop păstrarea vie în sufletul generațiilor viitoare a principalelor simboluri, care ne-au marcat existența de-a lungul timpului.

 

Acsinte Gaspar – fost deputat de Vâlcea, cetățean de onoare al Municipiului Râmnicu Vâlcea.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *