“Drumul lui Tudor din Vladimiri”. Expoziție dedicată Bicentenarului Tudor Vladimirescu

793 0

Putem admira, începând de Joi, 15 Iulie, o nouă expoziție a unui grup de artiști vizuali, în Galeria de Artă “ Constantin Iliescu” a Consiliului Județean Vâlcea, o selecție interesantă de lucrări în diferite tehnici.
Iată și câteva din frumoasele gânduri și impresii așternute de către doamna Mioara Comanescu- Plop, consultant artistic:
“Cine zace în uitare/În iubitul său pământ/ Fără cruce, fără-o floare,/ Fără lacrimi pe mormânt?/ Este Tudor, e oșteanul/ Plângi popor nenorocit,/ Plângi, căci Tudor a pierit./
Figura emblematică a istoriei Țării Românești , Domnul Tudor a trecut și prin Vâlcea, în drumul său spre capitală, pe care a considerat-o “scaunul oblăduirii norodului”.
Bicentenarul Tudor Vladimirescu s-a constituit într-un complex de manifestări dedicate eroului din Gorj debutând cu prima duminica din iunie, la Padeș, în Gorj, la celebrarea vestitei Proclamații .
Galeria de Artă “ Constantin Iliescu” din incinta Consiliului Județean Vâlcea găzduiește timp de două săptămâni o expoziție- eveniment dedicată Bicentenarului. Rod al parteneriatului dintre două instituții respectiv , Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea și Centrul Județean Pentru Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, la inițiativa domnului Teodor Dădălau, referent, acest demers plastic se constituie într-un omagiu pe care artiștii plastici din țară și din străinătate le aduc Marelui Domn.
Galeria de portrete, unele din colecții particulare, vine sa întregească imaginea publicului despre personalitatea slugerului punând în evidență trăsăturile sale de caracter: hotărârea, determinarea, dârzenia, vitejia. Lucrările sunt executate în tuș, creion, peniță, cărbune, acuarelă, tehnică mixtă.
Artiști consacrați ca: doctor în arte Eric Perjovschi – Canada, Valentin Tănase, Grigore Haidău, Corina Perianu, Vasile-Pop Negreșteanu, Cornel Vână, Rareș Kerekeș, Horea Țigănuș, prin compoziție, portrete și peisaje ale locurilor cu care personajul istoric a venit în contact pe drumul său întru eliberarea poporului de tagma jefuitorilor, aduc în fața privitorului contemporan crâmpeie de istorie.
41 de artiști contemporani (Tudor Vladimirescu a murit la vârsta de 41 de ani) au omagiat personalitatea Domnului Tudor cu talent și recunoștință. Căci el a schimbat istoria noastră fiindcă de atunci istoria Romaniei s-a scris altfel.
“Istoria, acest ciclu continuu al nașterii și morții, cuprinsă în memoria colectivă și afectivă, ne onorează și ne obligă, totodată.A scris istorie pe aceste meleaguri binecuvântate și El , Domnul, Slugerul Tudor Vladimirescu. Îl recunoaștem, îl cinstim și-l onorăm azi prin acest “prinos” de suflet ce va dăinui în timp, amintind generațiilor viitoare despre lecția iubirii până la sacrificiul Marelui Domn care s-a numit Tudor , din Vladimiri” spune Teodor Dădălău în Nota autorului, a albumului de artă “Bicentenar Tudor Vladimirescu – Revoluția de la 1821”, volum ce s-a lansat cu acest prilej.” Mioara Comănescu- Plop.
Am fost încântați, ca de fiecare dată, și de prezența Fanfarei Județene Constantin Brâncoveanu ai carei membri ne-au oferit frumoase partituri, inspirate de evenimentul inedit.
Suntem convinși că veți aprecia și admira și aceste deosebite lucrări , încărcate de istorie, care vă vor încânta sufletul și privirea.

(Sursa: Mioara Comănescu – Plop – Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea)

Corina Enache

Articole asemănătoare

Tina ’80

Postat de - 25 ianuarie, 2022 0
FacebookTwitterÎn calendarul spiritual al Râmnicului, astăzi, 25 ianuarie este zi încărcată de lumină, chiar dacă este în miez de iarnă.…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *