Ministrul Raluca Turcan a efectuat o vizită de lucru în judeșul Argeș

287 0

Raluca Turcan, ministrul Culturii, a efectuat o vizită de lucru în judeșul Argeș pentru a observa situația Vilei „Florica”, aceasta fiind un obiectiv de investiții al Ministerului Culturii.

Raluca Turca: „Am dorit să văd la fața locului situația unui foarte important obiectiv de investiții al Ministerului Culturii și de suflet pentru mine: reabilitarea Vilei „Florica” ce va fi restaurată în întregime printr-un împrumut acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Acest obiectiv de patrimoniu cu bogate valențe istorice locale și naționale,va fi readus la justa lui valoare”.

„În același timp, tot în județ am vizitat Biserica Sfânta Treime Golești, un alt obiectiv de patrimoniu relevant pentru zonă și mi-am exprimat dorința de a identifica surse de finanțare pentru restaurarea acestei minunate ctitorii boierești de secol XVII”, a spus liberala.

„Tot astăzi, am avut prilejul de a păși în încăperile Memorialului Închisoarea Piteşti – un moment încărcat de emoție profundă,care face apel la istoria noastră recentă și dureroasă. Îmbrățișez ideea ca acest loc încărcat de sacralitatea jertfei și a credinței,să constituie subiectul unui dosar de evaluare și propunere de înscriere în lista indicativă a UNESCO. Până atunci însă, Ministerul Culturii a făcut procedura de clasare a obiectivului în Lista Monumentelor Istorice, urmând ca în curând să emit Ordinul de clasare pentru finalizarea demersului”, a mai precizat ministrul Culturii.

Citește și:   Raluca Turcan a anunțat că Ministerul Culturii și-a achitat obligația restantă față de Programul Timișoara Capitala Culturală Europeană 2023

Raluca Turcan: „Nu pot să nu menționez aici și întâlnirea pe care am avut-o la Muzeul „Brătianu” cu reputați profesori și autori ai unor monografii, studii și lucrări de referință despre patrimoniul imaterial. Am avut, prin urmare, plăcerea de a cunoaște pe prof. Florența Sgîea, conf. dr. Sorin Mazilescu – autor al unor dosare pentru Tezaur Uman și pe domnul Petre Măsală – Tezaur Uman Viu. Domnia sa deține titlul onorific din 2020 pentru ocupația de dansator-călușar, pe care o practică din 1955, iar din 1962 și până în prezent este vătaf al călușarilor din Stolnici”.

„Încurajez intensificarea demersurilor de identificare a persoanelor purtătoare, păstrătoare, creatoare de patrimoniu imaterial și performer care transmit modelele culturale tradiționale și care sunt recunoscute în comunitate cu aceste calități”, a mai subliniat liberala.

Aceasta a transmit gânduri de apreciere pentru dedicarea cu care își îndeplinesc misiunea Mihai Alexandrescu, director al Muzeului Național “Brătianu”, Maria Axinte, manager al Memorialului Închisoarea Pitești, precum și părintele Laurențiu Bălășoiu, paroh al Bisericii Sfânta Treime Golești.

Citește și:   Primarul Gheorghe Roman: Cartierul Vitrometan va intra în proces de modernizare

„Doresc să mulțumesc doamnei Ministru al Justiției, doamna Alina Gorghiu, pentru invitație și să transmit aprecierea mea pentru periplul argeșean încărcat de memoria istorică și culturală a acestei zone,care trebuie in continuare valorizată prin investiții și proiecte culturale”, a transmis Raluca Turcan, ministrul Culturii.

sursă: Raluca Turcan, Facebook

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *