The dark side of the music…accept the mistery !
După succesul înregistrat de festivaluri de renume deja, de la noi din ţară, precum Untold, Electric Castle sau Neversea, mai mulți oameni inimoşi și entuziaști ai genului Electronic Dance Music – EDM -, s-au gândit să reproducă la o scară redusă, pe măsura urbei, atmosfera specifică unor evenimente de acest gen, tocmai pentru că mulți nu au acces facil la evenimentele amintite. Numai că, Deep Forest Fest a devenit eveniment regional! Mașini cu numere de AG, DJ, GJ, SB, chiar și București sau mai de departe au umplut până la refuz parcările amenajate de autorități.
Astfel s-a născut idea Deep Forest Fest, festivalul numărul 1 al muzicii electronice, din sudul țării, și nu credem că vorbim doar de Oltenia, întrucât Bucureștiul nu are așa ceva.
De ce?
Pentru că lumea vrea și ALTCEVA, pentru că este plictisită de banalitățile eclectice de la radiourile comerciale sau de invazia suburbană cu manele, subspecie a muzicii, cu acorduri repetitive, obsesive și cu versuri agramate, incitând la fapte, adeseori, reprobabile.
Pentru că, oamenii pot întotdeauna mai mult și mai bun!
Vâlcea izbucnește electrizant în galaxia festivalurilor de gen, ținând pasul cu Brezoiul Lumii, cu acel șirag de evenimente blues, rock și folk.
Cuvânt de ordine? POZITIV! Vibe-uri și valuri de energie pozitivă, trăiri extreme.
Vâlcea trăiește, Vâlcea este vie, Vâlcea este… electro!
Soundul sofisticat, elevat, cu posibilități infinite de exprimare și reinterpretare, asociat luminilor spectaculoase și graficii de excepție ne propulsează direct între cele mai apreciate festivaluri de gen. Nu mai suntem doar orașul pensionarilor sau al amatorilor de neo-folclor de proastă factură, ori de manelele ce urlă isteric din BMW-urile negre, ci, un oraș ce EVOLUEAZĂ și în care trăiesc și oameni dinamici, vii, cu pretenții pe măsură, care vibrează în armonie cu sound-urile incredibile, șuvoaie de energie pură și de bună dispoziție.
Muzică de scoală și morții din morminte!
Experiment ajuns rapid fenomen
Deep Forest Fest a debutat acum doi ani, timid, ca un experiment. Și încă de atunci, a fost un experiment reușit.
După un an de absență, iubitorii genului parcă așteptau amorsați să se năpustească la bilete, pentru a petrece cele mai incredibile și fantastice 3 nopți din an, aici, la Fețeni.
Desigur, există și cârtitori, există și hateri, care raportează probabil lucrurile la aversiunea lor pentru muzica electronică ori pentru o anume instituție care a pus serios umărul la organizare, însă aceștia trebuie să se gândească la faptul că toate orașele civilizate ale lumii au evenimente stradale, în fiecare weekend, până în zori, în plin centru și nu la marginea pădurii adânci, ca la noi. Că acele evenimente aduc mulțimi de oameni extaziați, care cheltuie bani. Acele evenimente animă weekend de weekend sau zi de zi viața citadelelor, iar a vrea să trăiești într-un oraș viu, modern, civilizat, implică și asemenea asumare.
Vâlcea tocmai a ieșit astfel de pe harta anostului, de pe harta banalului, a evenimentelor de tip semi-rural, cu mici , bere și manele sau muzica ieftină. Putem mult mai mult!
Și, iată, am făcut-o! Avem o orchestra simfonică, cor academic, avem fenomenul Brezoi și acum, avem acest festival electrizant la propriu, ce va aduce, an de an, mai mulți și mai interesanți participanți și public!
Evenimentul a luat naştere în urmă cu doi ani, la iniţiativa unui antreprenor local, DJ şi creator de evenimente de peste două decenii, de când se ocupă de zona party-urilor, Cristi Toma – Tomiță, şi a unui olandez stabilit în România în urmă cu câţiva ani, Mich – Michel Ruijs, bucurându-se de sprijinul autorităţilor locale şi al prietenilor. Plus, bineînțeles, Cătălin Tănase. Numele festivalului, „Deep Forest Fest”, are legătură cu locul în care se desfăşoară: pe un platou de 15.000 de mp, înconjurat de păduri, pe înălţimile care înconjoară municipiul Râmnicu Vâlcea: în cartierul Goranu, la Feţeni.
Ediția actuală a însumat nume sonore ale muzicii electronice din ţară şi din afară. „Vorbim într-adevăr de muzică electronică, dar este una mai comercială, mai comestibilă şi melodioasă, dacă mă pot exprima aşa, a spus Cristi Toma.
Iată cum a aratat line-up „Deep Forest Fest” din acest an: INNA (Special Guest ), Gorgon City, Mat.Joe, Ralvero + Mc Yanto, Tube & Berger, Adrian Eftimie, Adrien, Afgo, Albwho, Albin Kaczka, Alexander Fabyann, Andre Rizo, Andrew Dum & Dr. Rhytmix, Brad Brunner, Chris-Tee, Cătălin Sima, Christian Lepah, Dirty Nano, Dobrikan, Emotional Tourist, Manuel Riva, Moonsound, Narciss, Optick, Pascal Junior, Raresh Rush, Rosario Internullo, Sasha Lopez, Sllash & Doppe, The Gang, Two Fellas.
„Ne-a fost greu să-i aducem la Vâlcea pe cei de la Gorgon City: doi englezi cu milioane de vizualizări, cu melodii super cunoscute, deşi poate lumea nu este familiarizată cu numele lor, dar sigur fiecare va regăsi în repertoriul lor melodii pe care le-a fredonat de-a lungul timpului”, au mai spus organizatorii, înainte de eeveniment.
Inna a fost invitatul special, dar Dr. Rhythmix a fost uluitor, cu tobele sale magice
„Poate mulţi se întreabă ce a căutat Inna la un eveniment dance, electronic, însă ea a fost special guest. A avut fanii ei, nu puțini, care au împresurat imediat scena. Este simpatică, are voce bună, este sexy și face show bun. Alții, fideli fenomenului EDM, au preferată să rămână mai în spate, așteptându-și cu nerăbdare idolii.
Întradevăr, piesele live ale Innei nu au sunat la fel de optim ca versiunile lor înregistrate, iar genul latino nu a prins prea bine la DFF, de asemenea, sunetiștii ei nu s-au mulat foarte bine pe posibilitățile oferite de organizatori, care au tratat totul de parcă ar fi fost la Hollywood, dar publicul s-a concentrat pe mișcarea scenică și pe prezența agreabilă a Innei și a dansatoarei sale, o mențiune specială merită instrumentiștii săi, foarte buni.
Show live au mai oferit și Gorgon City, aduși cu greu, din Marea Britanie.
Însă, senzație maximă a creat Dr. Rhythmix, un expert al tobelor, care se pliază fantastic pe mixurile lui Andrew Dum. Muzica lor a isterizat publicul, care a ovaționat îndelung.
Dr. Rhythmix este unul din cei mai apreciați percuționiști din România, collaborator al unor Dj-ei internaționali precum TIESTO, Mark Knight, John Creamer sau Tom Novy.
De la 18 ani colaborează cu Filarmonica George Enescu, din Brașov, fiind Asistent Universitar Doctor la Facultatea de Muzică a Universității Transilvania. Iar acum, aici, la Vâlcea.
Dispensă specială pentru un eveniment extraordinar
Distracţia a ţinut toată noaptea, până la 08:00 dimineaţa, cum este și normal la un asemenea eveniment. Locuitorii din Goranu au spus că sunetele au fost astfel calculate încât să nu îi afecteze. Iar participanții au trait un extaz incredibil, prelungit până după apariția soarelui.
Acest lucru a fost posibil graţie autorităţilor, care au oferit pentru acest festival un fel de „dispensă”, specială. Zona unde se desfăşoară evenimentul, pusă la dispoziţie de autorităţile locale, este dotată cu tot ce este necesar unei astfel de manifestări: logistică, securitate, s-au suplimentat chiar şi cursele firmei de transport local în comun ETA către zona de divertisment, la care se ajunge de pe şoseaua de centură a oraşului.
Cei nevaccinați au avut șansa efectuării unui test rapid antigen, ieftin, chiar la intrarea în festival. Accesul a fost permis doar persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanelor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR – nu mai vechi de 72 de ore – sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid – nu mai vechi de 24 de ore. Pompierii, poliția, Jandarmeria și voluntarii au completat tot acest ansamblu, 3 zile și 3 nopți.
Ce le spunem haterilor sau celor care nu au afinități cu genul și cu festivalul?
Oamenii sunt diferiți și au nevoi diferite. Nu judecăm un festival de succes doar pentru că avem aversiune față de o persoană anume sau o instituție.
A crea muzica electronică bună presupune, înainte de toate, a trece prin multă muzică și a stăpâni foarte bine anumite tehnici, desigur, sunt și cei care doar se joacă la butoane și platane, creînd ceva steril, dar marii DJ se bucură de recunoaștere fantastică și muzica lor răsună în mediile cele mai selecte. Mulți DJ au început prin a studia muzica clasică și, în definitiv, uneori nu contează neapărat întotdeauna că ai în față o formație cu instrumente, ci, produsul finit, adică ce se aude, un sound grozav, viu, teribil de antrenant, dătător de bună dispoziție, cu o voce deosebită ce susține structura, ce îți răsfață simțurile și răspunde cel mai bine feelingului tău. Jean Michel Jarre și Vanghelis sau Hans Zimmer nu au fost judecați pentru că au făcut artă numai din butoane sau claviatură. Iar acum mulți DJ-I experimentează arta armonizării sunetelor electro, cu instrumentele, desigur, o foarte importantă parte din mixuri au vocea umană drept suport principal. Iar piesele sunt arhicunoscute, vechi chiar și de 40 de ani, sau, dimpotrivă, fresh și foarte antrenante.
Iar această ediție a venit cu două show-uri LIVE și cu un instrumentist de excepție, Dr. Rhytmix, care a isterizat asistența cu tobele sale magice, în completarea magiei soundului electronic.
Electronica oferă varietăți infinite de exprimare. Dacă nu v-ați gândit la asta, muzica electronică, chiar și EDM-ul, este adeseori utilizată la saloane auto, aero sau mari festivaluri de modă, ori drept coloană sonoră la producții hollywoodiene de top, lucru ignorant de unii.
Iar ce s-a petrecut aici, timp de trei zile, a fost uluitor, incredibil, peste așteptări. Foarte mulți participanți, din care 2000, doar sâmbătă. DJ-ei de top, români și străini. Și o organizare însumând un volum colosal de muncă și implicare. Felicitări și la cât mai multe ediții de excepție!
Kandy Reisenauer