Uleiul de cocos – beneficii și utilizări în terapia hormonală naturală!

1172 0

Chiar dacă este destul de controversat în lumea medicală, din cauza procentului mare de grăsimi saturate (peste 90 %), grație acidului lauric conținut, uleiul de cocos este benefic pentru organism și poate fi consumat la orice vârstă, chiar și de copii.

Țările cu un consum mare de ulei de cocos au cele mai sănătoase populații de pe planetă. Nu întâmplător, populația Kitivan din Papua Noua Guinee, care consumă cantități enorme de cocos, nu suferă de niciuna din bolile societății moderne.

Diversele utilizări ale uleiului de cocos, în scopuri terapeutice sau de alt gen, sunt universale, astfel  încât oricine ar trebui să aibă acest minunat superaliment în cămară.

Ce conține uleiul de cocos?

Din punct de vedere nutritiv, uleiul de cocos preia nutrienții existenți în nucă de cocos, dar are o cantitate mică de minerale și vitamine.

Cel mai mare procent este al vitaminei B7 (colină), iar din compoziție mai fac parte:  complexul antioxidant-vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K, fier, calciu, fitosteroli, acizi grași Omega-6, grăsimi saturate, mononesaturate și polinesaturate.

Cele mai multe grăsimi pe care le consumăm sunt acizi grași cu lanț lung, ce trebuie „sparte” înainte de a fi absorbite, iar uleiul de cocos este bogat în acizi grași cu lanț mediu și scurt, care ajung mult mai ușor în ficat pentru a produce energie, ceea ce îl transformă într-un aliment sănătos pentru cei care suferă de afecțiuni pancreatice sau biliare. Nu sunt necesare enzime pancreatice sau biliare pentru digestie.

În combinație cu uleiul de oregano sau din arbore de ceai, uleiul de cocos poate distruge stafilococii și anumite bacterii mult mai repede și mai eficient decât antibioticele și antifungicele alopate.

Uleiul de cocos conține 40% acid lauric, este cea mai bună sursă disponibilă în mod natural, ceea ce îl face foarte util în scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale, la menținerea flexibilității vaselor sanguine și în prevenirea ateroscelrozei.

 Care sunt beneficiile uleiului de cocos?

        Toate produsele care conțin xenoestrogeni pot fi înlocuite cu ulei de cocos, primul și cel mai important pas în terapia hormonală naturală.

        Este foarte bun pentru gătit, compoziția lui rămâne neschimbată la temperaturi înalte și nu are efecte nocive.

        Poate fi folosit cu succes pentru a înlocui untul de origine animală în orice rețete – de la sosuri, până la tarte și negrese.

        Este varianta ideală pentru pentru cei care au ales o dietă vegană și  raw vegană.

        Adăugați ulei de cocos în smoothie pentru a favoriza absorbția nutrienților și pentru a-i face mai eficienți, pentru a echilibra nivelul zahărului din sânge. Este ideal pentru prepararea batoanelor proteice, nutritive și sănătoase

        Dacă vreți să gătiți legume la aburi, înmuiați-le bine înainte în ulei de cocos și sare de mare, pentru că vitaminele solubile în grăsimi se absorb mai ușor.

       Înlocuiește cu succes energizantele pentru sportivi.

       Urmare a modului în care sunt absorbite grăsimile cu lanț mediu, acestea sunt mai ușor de „ars” decât alte tipuri de grăsimi, mai ales pentru că sunt folosite de ficat imediat, ca sursă de energie. O linguriță de ulei de cocos luată între mese, ne poate face să ne simțim sătui. Aceasta se datorează conținutului de ketone. „Ironia” este că această grăsime nu ne îngrășa. S-a dovedit că MCT (acizii grași cu catenă medie) din uleiul de cocos măresc consumul de energie și accelerează metabolismul cu până la 5%, într-o perioadă de 24 de ore.

        Acționează ca un lubrifiant pentru tractul digestiv, permițând alimentelor digerate să treacă cu o mai mare ușurință, reglează tranzitul intestinal și poate reface pereții stomacului.

        Are efecte terapeutice asupra tulburărilor cerebrale, precum epilepsie și Alzheimer și ajută persoanele sănătoase să se simtă alerte și atente.

        Este o grăsime hrănitoare pentru glandele suprarenale și tiroidă, ceea ce ajută la menținerea echilibrului hormonal.

        Pentru că se eliberează în organism pe parcursul mai multor ore, furnizând o sursă de energie solidă, ajută la menținerea nivelului zahărului în sânge. Studiile au arătat că o dietă ce include unleiul de cocos duce la o mai bună toleranță a glucozei, precum și la o scădere a nivelului colesterolului. Acest efect se datorează tot conținutului de acid lauric. Odată inclus în dieta zilnică, puteți scăpa de fluctuațiile de zahăr în sânge.

        Acizii grași cu lanț mediu conținuți – acid lauric, acid capric și acid caprilic pot provoca în organism reacții pozitive – antimicrobiene, antibacteriene, antifungice, acțiunea lor constând în dezintegrarea pereților celulelor.

o        Acidul lauric omoară candida și creează un mediu neprimitor pentru paraziții nocivi.

o        Acidul lauric se găsește din abundență în laptele matern, iar în organism se transformă într-o substanță numită monolaurin.

        Monolaurinul contribuie la creșterea imunității, luptă împotrivă virusurilor înveliți în lipide, a  bacteriilor gramnegative și protozoarelor, a herpesului, giardiei, pojarului și chiar împotriva HIV. Anumite studii au confirmat rolul său în prevenirea unor forme de cancer.

        În combinație cu extractul de semințe din anason este un tratament eficient împotriva păduchilor. Așa cum cocosul combate eficient păduchii la oameni, la fel funcționează și la animale pentru a alunga puricii.

        Cercetătorii au descoperit că uleiul de cocos are o activitate analgezică, reduce umflăturile și durerile.

         Stimulează testosteronul și reduce inflamațiile prostatei. Anumite studii au confirmat faptul că poate reduce incidența cancerului de prostată.

        Chiar dacă folosiți produse bio sau șervețele făcute în casă, celor mici este posibil să le apară iritații de la scutec, iar uleiul de cocos calmează și tratează eficient disconfortul bebelușilor.

Iată cum îl puteți folosi: se înmoaie un șervețel sau un prosop într-un amestec format dintr-o o cană de apa caldă, o lingură ulei de cocos și o lingură de săpun lichid bio. Această soluție este minunată pentru bebeluși pentru că are atât efect de calmare, cât și de hidratare.

        Puteți folosi ulei de cocos pentru a da strălucire mobilei din lemn, este mai ieftin și mai puțin toxic decât produsele din comerț.

        Pantofii își recăpăta strălucirea cu o picătură de ulei de cocos pusă pe o cârpă uscată – o soluție naturală în locul produselor pe bază de petrol.

        Poate fi folosit ca ulei de masaj, împreună cu uleiurile esențiale preferate, pentru o experiență de cinci stele (ca la SPA).

        Așa cum am  menționat mai sus, uleiul de cocos este un antifungic de excepție și, în decurs de o lună, negii ar trebui să dispară, dacă îl aplicați călduț și bandajați apoi.

        Se combină în părți egale zahăr brut sau zaț de cafea și ulei de cocos, adăugați uleiurile esențiale preferate și folosiți amestecul ca un exfoliant de corp atunci când faceți dus.

        Este foarte bun pentru hidratarea pielii și prevenirea acneei sau a apariției ridurilor.

        Uleiul de cocos blochează razele UV cu până la 30%. Chiar dacă vă ungeți cu ulei de cocos înainte să mergeți pe plajă, tot veți putea absorbi benefica vitamină D, spre deosebire de alte loțiuni de protecție solară.

Cum să prepari propriul deodorant natural

        Ayurveda clasifica uleiul de cocos drept ulei răcoritor, cu efecte în reducerea febrei, cu mult înainte că medicina modernă să ia acest lucru în considerare. Este foarte eficient în calmarea mâncărimilor pielii, după arsuri solare. Un alt remediu foarte bun este oțetul din cidru de mere amestecat cu apă, pulverizat pe piele și lăsat să se usuce. Aplicați ulei de cocos după oțet, pentru o senzație de confort.

        Este o alternativă foarte bună pentru lubrifianții pe bază de petrol. Dar trebuie menționat faptul că uleiul de cocos poate slăbi latexul, de aceea e mai bine să optați pentru prezervative din poliuretan.

        Poate fi folosit ca un balsam-tratament pentru păr (se aplică pe păr cu 10-12 ore înainte de duș și se acoperă cu un prosop, iar după spălare se aplică pe vârfuri) sau pentru buze, înlocuind cu succes produsele clasice.

        În cazul apariției mătreții, se masează pielea capului cu un amestec de ulei de cocos și rozmarin și se lasă peste noapte. Se spală părul ca de obicei și se repetă până când mătreață dispare

        Aplicați ulei de cocos direct pe hemoroizi pentru a atenua umflarea și a elimina durerea.

        Este uimitor cum un produs atât de simplu poate fi atât de eficient în calmarea inflamațiilor asociate cu bărbieritul. Dacă vreți să evitați iritațiile, folosiți uleiul de cocos în loc de cremă de bărbierit sau de after shave.

        Aplicat direct pe mușcăturile de țânțari, reduce umflăturile și atenuează senzația de mâncărime.

        Uleiul de cocos este un demachiant natural foarte eficient, curață și cel mai rezistent rimel, lăsând pielea hidratată și curată.

        Aplicați ulei de cocos pe vergeturi după baie sau duș, atunci când aveți porii deschiși. Puteți aplica ulei de cocos și pe abdomen pentru a preveni apariția vergeturilor în timpul sarcinii.

        Cam cu o lună înainte de naștere, se masează perineul cu ulei de cocos pentru prevenirea rupturilor sau pentru evitarea epiziotomiei.

        Aplicați puțin ulei de cocos pe gene înainte de culcare, mai ales dacă folosiți machiaj pentru ochi, pentru că în timp genele pot cădea sau se pot rupe.

        Masați cu ulei de cocos unghiile uscate, coatele și mâinile cu pielea crăpată sau uscată, iar acestea vă vor fi recunoscătoare.

        Aplicați zilnic ulei de cocos pe venele varicoase și masați bine, este o soluție excelentă pentru tratarea naturală a acestora.

        Folosiți uleiul de cocos pentru a reda luciul tigăilor din metal. După ce le-ați spălat și uscat, adăugați puțin ulei de cocos pentru a le feri de rugină și a le face neaderențe.

        Puteți îmbiba câteva dischete de vată în ulei de cocos și le puteți folosi pentru a aprinde focul, în locul atât de toxicei benzine sau al cabunilor.

Uleiul de cocos este de mai multe feluri: extravirgin, presat la rece, presat la cald, rafinat fizic, rafinat chimic, iar pentru a ne bucura de toate beneficiile sale, trebuie să îl alegem pe cel mai sănătos.

Uleiul de cocos rafinat chimic este obținut cu ajutorul unor produse potențial nocive, la temperaturi ridicate sau ca produs secundar din uleiurile rămase din procesul de obținere a fulgilor, în care se regăsesc grăsimi hidrogenate, periculoase pentru sănătate.

Uleiul extras sau presat la rece, numit și virgin sau extravirgin, este obținut prin procedee mecanice de presare a pulpei de cocos crude, poaspete sau uscate și este, prin umare, cel mai sănătos.

Uleiul de cocos râncezește foarte greu, de aceea, acum, după ce știm câte utilizări are, este bine să ne facem provizii.

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *