Deputat Eugen Neață – Turismul vâlcean, în primul rând (4)

990 0

Scriam săptămâna trecută despre turismul balnear, cel mai cumpărat dintre produsele turistice oferite de județul Vâlcea. Și cel mai popular dintre toate.

Sunt pe cale să se împlinească două sute de ani de la primele studii științifice făcute asupra apelor minerale din zona noastră. Notorietatea lor avea să se dezvolte în urmă cu două secole, iar a stațiunilor vâlcene în secolul trecut. Călimănești, Govora Băi și Olănești s-au așezat definitiv în fruntea listei celor care își caută sănătatea folosind puterea naturii și expertiza medicilor balneologi.

Împreună cu ele, Ocnele Mari au oferit, sezonier, posibilitatea tratării cu apă sărată a unora dintre suferințele umane. Salina, deschisă publicului în urmă cu câțiva ani, pune Ocnele Mari pe harta stațiunilor pentru toate anotimpurile, alături de stațiunile Călimănești, Govora Băi și Olănești.

Filonul bogăției noastre turistice sunt izvoarele cu ape minerale și în jurul lor trebuie construită o strategie de comunicare regională, în primul rând.

Imaginea publică a județului Vâlcea s-a legat de-a lungul timpului de diverse activități economice, mai mult sau mai puțin specifice acestor locuri. Am fost, pe rând, județul chimiei românești, al vinurilor și al salbei de hidrocentrale, dar niciodată al stațiunilor balneare și al sănătății românești. Apelor minerale care izvorăsc din aceste pământuri li se adaugă posibilități nelimitate de petrecere a timpului în aer curat și în mijlocul unor frumuseți naturale foarte diverse. Turiștii de pretutindeni știu acest lucru și vin în număr din ce în ce mai mare în stațiunile vâlcene pentru că vorba bună se transmite din om în om și de la o generație la alta.

Ar trebui să vedem mai clar dacă noi înșine, vâlcenii, le spunem cu claritate oamenilor de pretutindeni ce beneficii pot avea dacă își tratează suferințele cu apele minerale din județul Vâlcea.

Am sugerat rândul trecut organizarea aici, la noi, a unor evenimente cu participarea medicilor balneologi din România. Adaug și o campanie de informare a publicului din țară și din străinătate despre beneficiile apelor minerale vâlcene. O campanie serioasă, nu o improvizație fără subiect, cum se tot face pe la noi.

În urmă cu două sute de ani, proprietarii apelor minerale din Olănești, de pildă, umpleau revistele de dincolo și de dincoace de Carpați cu anunțuri de promovare a tratamentului balnear. Și trimiteau mostre cu ape minerale la târguri internaționale, îndemnați și sprijiniți de autoritatea publică a momentului.

Filonul bogăției noastre turistice sunt izvoarele cu ape minerale și ele curg în fiecare zi fără a fi cunoscute pe măsura performanței lor la nivel național și internațional.

Deputat Eugen Neață

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *