Parc de agrement modern la Băile Govora

773 0

Rămânând consecvenți programului electoral și sloganului ”Fapte, nu vorbe”, primarul localității Băile Govora, Mihai Mateescu, anunța cu ceva timp în urmă, că, în urma aprobării propunerii de selecţie, cererea de finanțare ”Sprijin la nivelul regiunii SV Oltenia pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de programare 2021-2027 pe domeniile mobilitate urbană, regenerare urbană, centre de agrement/baze turistice (tabere școlare), infrastructură si servicii publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potențial turistic și infrastructură rutieră de interes județean, inclusiv variante ocolitoare și / sau drumuri de legătură – MySMIS 146315” definită pentru apelul POAT/868/1/1 în parteneriat cu ADR SV Oltenia, a ajuns în statusul selectat pentru finanţare.
Povestea acestui proiect, pe scurt, este așa:

Primăria Orașului Băile Govora, în parteneriat cu ADR SV Oltenia, a depus cererea de finanțare pentru întocmirea documentației tehnico-economice pentru proiectul ”Parc de agrement Băile Govora” în cadrul Programului Operațional de Asistență Tehnică (POAT), proiect cod 1.1.148/cod MySMIS 146315 ”Sprijin la nivelul regiunii SV Oltenia pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de programare 2021-2027 pe domeniile mobilitate urbană, regenerare urbană, centre de agrement/baze turistice (tabere școlare), infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potențial turistic și infrastructură rutieră de interes județean, inclusiv variante ocolitoare și/sau drumuri de legătură”.

După trecerea de etapa de verificare a conformității și eligibilității, cererea a ajuns în etapa de evaluare tehnică și financiară. În cadrul acestei etape au fost mai multe solicitări de clarificări din partea evaluatorilor în legătură cu unele aspecte privind achizițiile publice pe proiect, bugetul de activități precum și defalcarea cheltuielilor pe categorii și subcategorii în cadrul platformei MySMIS. Am transmis răspunsurile concrete și în timpul alocat astfel încât proiectul a intrat în etapa de contractare.
Pregătirea documentației tehnico-economice din fonduri europene a acestui proiect este foarte importantă din două aspecte:
1. Degrevează bugetul local de aproximativ 1.400.000 lei (costuri doar pentru proiectare și studii de specialitate). Costul total al proiectului (proiectare și execuție) se ridică la 29.000.000 lei – cca. 5.900.000 EURO;

2. La momentul lansării axei de finanțare a Programului Operațional Regional pentru execuția proiectului ”Parc de agrement Băile Govora” avem pregătită documentația tehnico-economică, ceea ce conduce la puncte în plus în grila de evaluare și conform principiului ”primul venit, primul servit„ intrăm cu prioritate la finanțarea acestuia.
Așa cum am mai menționat în diverse ocazii, proiectul își propune realizarea următorilor indicatori:
• Amenajarea a trei instalații de tiroliană de lungimi și grade de dificultate diferite (ex. 500 m, 700 m, 1000 m, copii/adulți) pe fostul islaz din orașul Băile Govora;
• Amenajarea a minim șase trasee de dificultate în cadrul parcului de agrement în pădurea situată între Hotelul ”Palace„ și terenul de fotbal;
• Parcul de agrement va avea spaţii verzi organizate între aleile pietonale, spații administrative, parcări, precum şi mobilier urban, sisteme de supraveghere video şi WiFi şi reţele pentru utilităţi.

Considerăm că prin amenajarea acestui parc de agrement, pe lângă creșterea numărului de turiști, vom rezolva o problemă importantă și anume diversificarea formelor de agrement din stațiune, această componentă fiind mai puțin dezvoltată datorită specificului balnear al stațiunii.
Sunt mândru de acest succes pentru faptul că toată truda, demersurile, documentația aferentă etapelor de evaluare sunt rezultatul muncii unei echipe din cadrul Primăriei Orașului Băile Govora, nefiind nevoie să apelăm la consultanță externă, degrevând astfel bugetul local de costuri substanțiale.
Vă invit, aşadar, să conlucrăm bine informaţi, cu seriozitate şi responsabilitate, pentru ridicarea calităţii vieţii din oraşul Băile Govora, în deplină armonie cu cerinţele şi standardele europene.

C.R

Articole asemănătoare

Băile Govora

Postat de - 18 ianuarie, 2020 0
FacebookTwitterBăile Govora (simplu Govora) este un oraș în județul Vâlcea, Oltenia, România, format din localitățile componente Curăturile, Gătejești și Prajila…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *