Directiva europeană 2019/904 a fost transpusă în legislaţie printr-o ordonanţă care introduce şi în țara noastră acele obligaţii ce au ca scop reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului.
Concret, ce se schimbă odată cu adoptarea ordonanței?
Se va interzice comercializarea următoarelor produse fabricate din materiale plastice:
- Bețișoare pentru urechi;
- Tacâmuri – furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești;
- Farfurii;
- Paie pentru băuturi;
- Agitatoare pentru băuturi;
- Bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane, cu excepția baloanelor de uz industrial sau pentru alte utilizări și aplicații profesionale, care nu sunt distribuite consumatorilor, inclusiv mecanismele acestor bețe;
- Recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care:
(a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet;
(b) sunt de regulă consumate din recipient;
(c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare.
- Recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora;
- Pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.
Prețurile anumitor tipuri de ambalaje de unică folosință, precum pahare pentru băuturi, recipiente pentru alimente, vor trebuie afișate la vânzare iar consumatorul va avea posibilitatea de a alege alternative reutilizabile, adecvate și durabile sau care nu conțin plastic.
Impactul asupra mediului, precum și modul în care nu trebuie eliminate absorbantele, șervețelele umede, și produsele din tutun cu filtre, printre altele, trebuie să fie clar afișate.
“Trebuie afișate prețurile pentru aceste produse separat. Oricum le plăteam și până acum, pentru că făceau parte din produs. Nu vorbim de taxe noi. E vorba de informarea și responsabilizarea consumatorilor, de afișarea acestor prețuri separat, să vadă consumatorul că odată cu hot-dog-ul, băutura răcoritoare, apa minerală, plătește ceva în plus cu care dăunează naturii și generează deșeu. Încet, încet aceste produse vor fi scoase din uz, pentru că se vor consuma acele stocuri. Prețurile produselor alternative probabil vor fi mai scumpe. O farfurie din material biodegradabil probabil o să fie mai scumpă decât una din plastic de unică folosință. Dar trebuie să știm că din valoarea produsului pe care îl consumăm, care este în ambalajul respectiv, aceste ambalaje reprezentau un procent foarte mic ca preț”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului Apei și Pădurilor.
Noi reglementări
Ministrul Mediului a subliniat faptul că vor fi reguli pentru reducerea consumului, pentru marcarea unor produse ca fiind de unică folosință, pentru răspunderea extinsă a producătorilor și cerințe pentru colectarea separată a produselor din plastic.
Produse precum: absorbantele, tampoanele igienice, aplicatoarele de tampoane; șervețelele umede, șervețelele preumezite de îngrijire personală și de uz casnic; produse din tutun cu filtre și filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun; pahare pentru băuturi – trebuie să poarte un marcaj clar, lizibil și care nu se poate șterge, plasat pe ambalajul acestuia sau direct pe produs, ce informează consumatorii cu privire la:
- a) opțiunile adecvate de gestionare a deșeurilor pentru produs sau mijloacele de eliminare a deșeurilor care trebuie să fie evitate pentru produsul respectiv, în conformitate cu ierarhia deșeurilor menționată la articolul 4, alineatul (1), din Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare;
- b) prezența materialelor plastice în componența produsului și impactul negativ asupra mediului rezultat din aruncarea produsului sau din alte mijloace necorespunzătoare de eliminare a produsului.
Produsele de pe lista stabilită de guvern nu vor dispărea peste noapte. Ministrul Mediului a explicat că stocurile aflate pe piață vor fi epuizate, iar comercianții nu vor fi amendați. Produsele noi pot fi exportate doar în afara Uniunii Europene.
Începând cu anul 2025, toate sticlele PET introduse pe piață trebuie să conțină plastic reciclat în proporție de cel puțin 25%, și, din 2030, procentul crește la cel puțin 30%.
Ordonanța de urgență vine și cu noi reglementări privind răspunderea extinsă a producătorilor. Se aplică principiul „poluatorul plătește” – s-au introdus prevederi legate de scheme de răspundere extinsă a producătorilor, care să acopere costurile necesare pentru gestionarea și curățarea deșeurilor și pentru măsurile de sensibilizare menite să prevină și să reducă cantitatea acestora Printre produsele vizate se numără: recipiente pentru alimente; pachete și folii; recipientele pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri, inclusiv dopurile și capacele acestora; pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora; pungi de transport din plastic subțire, șervețele umede; baloane; produse din tutun cu filtre și filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun.
Textul integral al ordonanței poate fi consultat AICI
Mihaela Iliescu