Colesterolul, o substanţă gălbuie, cu aspect ceros, strâns legată de grăsimi se obţine NUMAI consumând produse de origine animală.

Știm că există colesterol bun şi colesterol rău. Cât colesterol conţin alimentele de bază din dietă

1062 0

Colesterolul, o substanţă gălbuie, cu aspect ceros, strâns legată de grăsimi se obţine NUMAI consumând produse de origine animală. Este o componentă normală a tuturor celulelor organismului şi se găseşte din abundenţă mai ales în creier şi sistemul nervos, dar este prezent în cantităţi mari în ficat şi glandele suprarenale.

Auzim tot mai multe persoane că au probleme de sănătate, că valorile colesterolului și ale glicemiei sunt crescute peste limite (merg împreună și se influențează una pe alta). Toate vorbesc, indirect, despre stilul de viață, despre buna funcționare a organismului.

Organismul nostru poate produce zilnic aproximativ 1000 mg de colesterol, în timp ce dieta zilnică a unei persoane care consumă produse de origine animală furnizează încă 500-900 mg, ceea ce repezintă de trei ori mai mult decât necesarul.

Cantitatea de colesterol furnizată de hrană zilnic nu ar trebui să depăşească 300 mg.

Chiar dacă alimentele nu l-ar conţine, ficatul şi, într-o oarecare măsură, toate celulele, ar produce suficient colesterol pentru a asigura funcţionarea normală a organismului.

Colesterolul are un rol important în formarea plăcilor ceroase de pe pereţii arterelor., ajungând să le obstrucţioneze, cu consecinţe grave.

Funcţiile importante, de fapt indispensabile, ale colesterolului, sunt mai puţin cunoscute.

Colesterolul din organism este utilizat la consituirea sărurilor biliare, a vitaminei D, a unor hormoni sexuali şi ai suprarenalelor şi are un rol esenţial în formarea membranelor celulelor.

Pentru că este insolubil în apă, colestrolul se leagă de o proteină pentru a fi transportat în sânge, combinaţie ce poartă numele de lipoproteină.

Unele lipoproteine conţin o cantitate mai mare de proteină şi se numesc HDL (lipoproteine cu densitate mare), iar altele, care sunt bogate în colesterol, se numesc LDL (lipoproteine cu densitate mică).

Aproximativ 25% din colesterolul din sânge este reprezentat de HDL, de aceea persoanele cu un nivel ridicat, sunt mai puţin expuse riscului de suferi de afecţiuni cardiovasculare sau artero-coronariene.

Este important să ştim ca un nivel mic sau normal al colesterolului total în sânge nu înseamnă absenţa acestui risc, dacă nivelul LDL este mai mare.

Riscurile unei afecţiuni cardiace sau ale unui atac soldat cu deces se reduc direct proporţional cu cu scăderea ponderii colesterolului în dietă.

Tratamentele alopate pentru reducerea colesterolului au adverse devastatoare pe termen mediu şi lung.

Pe lângă alimentaţia bogată în produse de origine animală, mai sunt şi alţi factori care influenţează nivelul HDL şi LDL:

  • Fumatul;
  • Lipsa activităţii fizice;
  • Stresul emoţional;
  • Obezitatea;
  • Ereditatea;
  • Consumul de cafea;
  • Zahărul şi, implicit, diabetul;
  • Vârsta şi sexul – bărbaţii şi persoanele în vârstă au un nivel mai mare;

Iată care este conţinutul în colesterol al unor alimente de bază, de origine animală, conform unor studii publicate de specialiştii americani :

ALIMENT CANTITATE COLESTEROL (mg)
Lapte, caimac, lapte praf O ceaşcă 5
Lapte integral O ceaşcă 34
Brânză de vaci din lapte nesmântânit O jumătate de ceaşcă 7
Smântână cu un conţinut redus de grăsime 30 ml 20
Brânză de vaci din lapte smântânit O jumătate de ceaşcă 24
Smântână 10-18% grăsime O jumătate de ceaşcă 26
Ingheţată obişnuită 10% grăsime O jumătate de ceaşcă 27
Brânză tip Cheddar 30 grame 30
Unt O lingură 35
Untură O lingură 12
Stridii, somon 85 grame, gătit 40
Scoici, halibut, ton 85 grame, gătit 55
Pui sau curcan, carne albă 85 grame, gătit 67
Creveţi 85 grame, gătit 130
Vită, porc, homar, carne roşie, pui sau curcan 85 grame, gătit 75
Carne de viţel, miel, crabi 85 grame, gătit 85
Inimă de vită 85 grame, gătit 230
Ou Un ou sau un gălbenuş 250
Ficat ( de vită, viţel, porc sau miel) 85 grame, gătit 370
Creier 85 grame, nepreparat Peste 1700
Rinichi 85 grame, gătit 680

 

Luând toate acestea în serios, s-ar putea ca niciodată să nu mai privim la fel un aliment de origine animală, mai ales prin prisma impactului pe care îl au asupra sănătăţii o dietă bogată şi modul în care mâncăm.

Sursa: Jethro Kloss – „Biblia naturistului”

Mihaela Iliescu

Dacă nu ați încercat încă gustul rafinat al castanelor, este timpul să o faceți! Au nenumărate beneficii asupra sănătății!

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *