Ramas bun, Maria Gaghel!

962 0

“Cu profund regret, Filiala Râmnicu Vâlcea a UAP din România anunță plecarea dintre noi a pictoriței Maria Crișan Gaghel, colegă îndrăgită și admirată, om de cultură și îndrumător a numeroase generații de artiști, atât din postura de profesor și artist plastic, cât și din aceea de director al Școlii Populare de Artă (1990-1999).

 

Născută la Lupeni, Județul Hunedoara, la 26 septembrie 1943, Maria Crișan Gaghel a absolvit Liceul de Artă şi Institutul de Arte Plastice din Cluj, precum și Facultatea de Muzeologie a Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu” din Bucureşti, după care a predat câţiva ani la o şcoală din Drăgăşani. Ulterior a făcut parte timp de doi ani din echipa Casei Creaţiei Populare, iar apoi a devenit profesoară la Școala Populară de Artă, unde după cum am arătat a ocupat cu cinste și postul de director, poate în perioada cea mai critică din existența acesteia.

 

În toată această perioadă (1974 – 1999), în care şcoala Populară de Artă a fost a doua familie a Mariei Crişan Gaghel, arta plastică a beneficiat, în cadrul instituţiei, de cel mai stabil şi serios statut, graţie virtuţilor pedagogice şi educaţionale ale profesoarei, care a îmbinat componenta instructivă, teoretică a studiului (inclusiv lecţiile de istoria artei) cu îndrumarea aplicată şi nuanţată a muncii de atelier, ca fundament al creativităţii. Măiestria pedagogică a dascălului de frumos s-a materializat printr-un învăţământ individualizat, în funcţie de potenţialul fiecărui elev (talent artistic, bagaj intelectual, profil psihic) şi oferit cu generozitate, fără discriminări între cei care aspirau la consacrarea profesională şi cei care „învăţau” cu bucuria amatorului de artă. Profesoara cultiva cu elevii săi re-laţii prin excelenţă formative, în sensul tradiţiei, ca de la meşter la ucenic, având drept criteriu suveran talentul artistic, potenţialul creativ, nu statutul socio-profesional. Aceasta explică, în mare măsură, productivitatea şi performanţa clasei de profil a şcolii Populare de Artă: Maria Crişan Gaghel a dat numeroase promoţii de „plasticieni”, cuprinzând atât viitori profesionişti (Traian Boicescu, Olga Popescu, Corina Bunea, Simona Bunescu), cât şi artişti amatori (Violeta Țuicu, Mioara Plop-Comănescu, Steluţa Zelici, Marin Alexandru, Alexandru Trandafir, Teodor Duţei), reuniţi în Cenaclul „Contraste”, cu o intensă activitate expoziţională. Această atitudine receptivă, deopotrivă deschisă profesioniştilor şi amatorilor, (arta de amatori, atrage atenţia profesoara confraţilor prea elitişti, înseamnă iubirea de frumos, esenţială în artă), a caracterizat şi prestaţia Mariei Crişan Gaghel în afara şcolii, în calitate de colaborator al instituţiei care-i acordase credit profesional în tinereţe: animarea mişcării plastice şi a creaţiei populare, selecţia şi susţinerea valorilor, evaluarea fenomenului artistic. Prin această generoasă activitate de îndrumare şi stimulare, cu precădere a tinerelor talente, Maria Crişan Gaghel şi-a întregit şi potenţat opera de pedagogie a frumosului.

 

Această bogată activitate de îndrumător s-a împletit cu o la fel de bogată activitate de creator, Maria Crișan Gaghel fiind nu doar o bine cunoscută pictoriță, având la activ numeroase expoziții personale și de grup în țară și străinătate, ci și un grafician înzestrat și chiar un iconar cu har. Lucrările sale pot fi admirate în colecții particulare din România, Europa Occidentală, S.U.A., Canada, Grecia și Israel.

 

„Arta –după cum mărturisea într-un interviu artista – este un mod de a respira. Nu trece o zi fără să lucrez. Nu fac aceste lucrări ca să câştig, ci mi-e drag să le fac şi mă bucur că le pot dărui. Căci esenţa vieţii noastre este frumosul”. Și cu adevărat Maria Crișan Gaghel a trăit și a creat pe măsura celor afirmate atunci…

 

Drum lin spre lumină, Maria!”

 

(Sursa: Filiala Râmnicu Vâlcea a UAP din România și  Gheorghe Deaconu – Curierul de Râmnic, 9 Decembrie 2009)

 

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *