Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii, cum mai este cunoscută în popor, e prăznuită de enoriași pe 14 septembrie 2021. Este a doua cea mai importantă sărbătoare a toamnei.
Pe 14 septembrie 2021, credincioșii sărbătoresc două evenimente importante din istoria Sfintei Cruci. Primul este reprezentat de răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos și Înălțarea sa.
Al doilea eveniment din istoria sărbătorii Ziua Crucii este aducerea Sfintei Cruci de persii păgâni, în vremea împăratului bizantin Heraclius. Acesta a depus-o în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Ziua Crucii: 14 septembrie 2021. Care este istoria Sfintei Cruci
Conform Bibliei, Sfânta Cruce a fost găsită din porunca Sfintei împărătese Elena. Mama lui Constantin cel Mare a poruncit găsirea acesteia și discipolii săi au descoperit pe Golgota trei cruci.
Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos, patriarhul Macarie le-a zis să atingă pe rând crucile de o femeie moartă. Femeia a înviat în momentul în care a fost atinsă de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost răstignit Mântuitorul.
După această minune, Patriarhul a poruncit înălțarea Sfintei Cruci la un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul. La ceva vreme, împăratul persan Hosroe a luat cu el Crucea Domnului în Persia.
Sfânta Cruce a rămas acolo timp de paisprezece ani, până când Hosroe a fost învins de împăratul Heraclie, care a dus Sfânta Cruce înapoi în Ierusalim.
Înălțarea Sfintei Cruci: Tradiții și obiceiuri de azi, marți, 14 septembrie 2021
Perioada în care are loc sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci este și cea în care gospodarii bat nucii și adună crenguțe de alun din păduri. Conform tradiției populare, dacă rămurele sunt culese de Ziua Crucii, adică pe 14 septembrie , acestea prind puteri miraculoase.
În această categorie de plante magice se mai află și florile și frunzele de busuios, menta, maghiranul și cimbrul. Acestea se sfințesc la biserică și se pun lângă cruce.
Strămoșii zic că florile de busuios pot apoi ameliora migrenele și chiar durerile de dinți. De aceea, bolnavii sunt afumați cu crenguțe de busuios aprinse pentru a scăpa de friguri sau alte probleme de sănătate. Acestea sunt bune și pentru a fi puse în apa păsărilor pentru a opri eventualele boli.
La sfințit se duc și monedele care mai apoi trebuie păstrate în portofel împreună cu o cruciuliță. Acestea aduc spor și reușite în muncă.
Rugăciunea Sfintei Cruci care îndepărtează răul din casă
Din bătrâni se spune că rugăciunea Sfintei Cruci are o putere mai mare dacă este rostită pe 14 septembrie 2021, de Ziua Crucii. Iată cum sună aceasta:
Să se scoale Dumnezeu, și să se risipească vrăjmașii Lui, și să fugă de la fata Lui cei ce-L urăsc pe Dansul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară demonii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând:
Bucură-te, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, și a calcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe tine, cinstita Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul.
O, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, în veci. Amin.
(Sursa: a1.ro)
Corina Enache