Biserica de lemn din satul Urși

451 0

Biserica de lemn din satul Urși, Vâlcea (România) este marele câștigător al anului 2021, în cadrul Premiilor europene pentru patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2021.

Biserica de lemn din satul Urși a fost selectată de către conducerea Europa Nostra, la recomandarea unui juriu independent de experți, să primească unul dintre Marile Premii în valoare de 10.000 de euro.

A fost, de asemenea, selectată de publicul larg ca cel mai apreciat proiect de patrimoniu din Europa. Aproximativ 7.000 de cetățeni din întreaga Europă au votat online pentru Premiul Publicului prin intermediul site-ului https://www.europanostra.org.

Comunitatea locală a micului sat Urși a lucrat cu mulți experți și voluntari pentru a recupera această frumoasă biserică din lemn din secolul al XVIII-lea pentru generațiile viitoare. Interdisciplinaritatea și cooperarea internațională au asigurat viitorul bisericii și au revigorat decorurile sale remarcabile pictate.

 

Biserica, dedicată Bunei Vestiri și Arhanghelului Mihail, a fost construită între 1757 și 1784. Deși a supraviețuit unui incendiu în 1838, după care a fost reparată și decorată cu fresce, biserica a fost abandonată ulterior. La redescoperirea sa din 2007, biserica zăcea fără temelii și risca să se prăbușească. Frescele, pictate în tradiția post-bizantină cu influențe occidentale și de o valoare artistică remarcabilă, s-au confruntat cu o decădere gravă.

Între 2009 și 2020, lucrările de restaurare au avut loc în fiecare vară, după luni de eforturi de strângere de fonduri în anul precedent.

Principalii parteneri implicați au fost – Fundația Pro Patrimonio, Departamentul de Conservare și Restaurare a Artei al Universității Naționale de Arte din București, Muzeul ASTRA al Civilizației Folclorice Tradiționale, Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „IRASM”, Camera Națională a Arhitecților din România, Asociația 37 și proprietarul bisericii, Biserica Ortodoxă Română.

Finanțarea proiectului a fost asigurată de Fundația Internațională de Muzică și Artă, The World Monuments Fund, Headley Trust, Holcim România,crowdfunding online și Institutul Băncii Europene de Investiții împreună cu mai mulți donatori privați.

(Sursa: Direcția Județeană pentru Cultură Vâlcea)

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *