Uniunea Europeană va propune măsuri destinate să ajute statele membre să reducă taxele pe energie

469 0

Comisia Europeană va stimula statele membre să reducă taxele pe energie şi să redistribuie profiturile rezultate de pe urma creşterii preţurilor către cei mai defavorizaţi, graţie diferitelor instrumente care le stau la dispoziţie.

Spania, Franţa, Cehia, Grecia şi România solicită o „abordare comună” în acest sens, la nivel european

„Toate statele vor beneficia de această situaţie pentru că sunt multe taxe pe energie”, a declarat Thierry Breton pentru postul de radio France Inter, adăugând că Bruxelles-ul va „stimula fiecare stat să reducă aceste taxe pentru a le redistribui celor mai defavorizaţi”.

Deocamdată, potrivit Digi 24, Comisia Europeană prezintă săptămâna aceasta un set de măsuri temporare destinate să ajute ţările membre să facă faţă creşterii explozive a preţurilor la energie, însă abia la următorul summit al şefilor de stat şi de guvern din UE, programat a avea loc în perioada 21-22 octombrie, vor fi discutate posibile soluţii pe termen lung.

Franța dorește o revizuire de amploare a pieţei de electricitate, în special a modului de stabilire a preţurilor, pe care îl consideră mult prea dependent de cotaţiile combustibililor fosili. Spaniolii propun achiziționarea în comun de gaze naturale.

Este posibil să urmeze încă șase luni de tensiuni, însă situația celor 36 de milioane de gospodării europene defavorizate trebuie rezolvată cât mai repede.

Fostul premier, Florin Cîțu, a promis că ne vom alătura unor țări precum Spania, Franţa, Cehia, Grecia, pentru o abordare comună la nivel european

Unele guverne deja au adoptat măsuri, precum reduceri de taxe, vouchere pentru energie, ajutoare ţintite pentru cei mai defavorizaţi sau îngheţarea preţurilor.

De asemenea, există posibilitatea reducerii TVA.

S-a a reamintit despre importanţa existenţei unei pieţe comune de electricitate şi a interconectării reţelelor europene, dar este necesar ca toate ţările membre să lucreze împreună pentru a avea un mix energetic care să permită combaterea volatilităţii preţurilor, lucru datorat parţial ponderii în creştere a energiilor regenerabile, cum este energia eoliană.

C.R

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *