Soluții ideale pentru aftele bucale

863 0

Aftele bucale, cunoscute și drept ulcerații aftoase sau stomatită aftoasă, sunt leziuni mici, de suprafață, ce apar la nivelul țesuturilor moi din gură sau de la baza gingiilor. Nu apar pe suprafața buzelor și nici nu sunt contagioase, dar pot provoca dureri mari și pot afecta mâncatul sau vorbirea.

Orice persoană se poate confrunta cu afte bucale, indiferent de vârstă, dar sunt mai frecvente la tineri și la femei. Chiar și copiii mai mici de doi ani pot dezvolta afte bucale, cu toate că, în mod normal, nu apar până în adolescență.

Majoritatea oamenilor au afte bucale doar ocazional, iar aproximativ 20-30% dintre ei au și episoade recurente. Apariția lor are cauze variate, de obicei acțiunea unor agenți patogeni, precum bacterii sau viruși, dar și a unor agenți fizici sau chimici.

Primul pas este eliminarea cauzelor. Pentru a le vindeca se face un tratament local – clătirea gurii cu soluție de bicarbonat, cu sau fară asocieri de plante.

Se recomandă, de asemenea, infuzii preparate din următoarele plante:

Flori de mușețel. Se clătește gura și se face gargară cu infuzie preparată din două lingurițe de flori la 100 ml apă.

Frunze de salvie. Se clătește gura și se face gargară cu infuzie preparată din două lingurițe de frunze la 100 ml apă. Efectul poate fi potențat prin adăugarea de rădăcină de cerențel.

Busuioc. Se clătește gura și se face gargară cu infuzie preparată din două lingurițe de plantă la 100 ml apă.

Sulfină. Se clătește gura și se face gargară cu infuzie preparată din două lingurițe de flori la 100 ml apă.

Petale de trandafir. Se clătește gura și se face gargară cu infuzie preparată din două linguri de petale la 200 ml apă.

Petalele de trandafiri se pot folosi și ca macerat în miere pentru tratarea aftelor și candidozelor bucale ale sugarilor, tamponând în mod repetat zonele respective în cursul unei zile.

Cum se prepară? Se fierb 100 grame de petale timp de 15 minute, în 400 ml apă, la foc domol, într-un vas acoperit. Se strecoară și se adaugă 400 grame miere. Respectând raportul cantităților, putem prepara jumătate sau chiar un sfert din formulă.

Mihaela Iliescu

 

Piatra de alaun, un adevărat miracol al naturii!

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *