Iată ce beneficii au semințele de mac

1121 0

Seminţele de mac sunt sursă de fibre, ajută la reducerea nivelului colesterolului „rău“ şi au acţiune analgezică.

Dincolo de aroma unică dată preparatelor dulci sau sărate, seminţele de mac au proprietăţi antioxidante şi ne ajută la menţinerea frumuseţea pielii şi a părului.

Macul de grădină (Papaver somniferum) produce mici seminţe oleaginoase, ce sunt folosite pe post de condiment în industria alimentară.

Macul este şi principala sursă de opium, folosit ca somnifer, calmant, analgezic şi stupefiant.

Opiumul este un suc lăptos secretat de capsulele necoapte ale plantei, extras şi apoi uscat.

Conţine o serie de alcaloizi cunoscuţi sub numele de opiacee, iar în aceeaşi categorie intră morfina, codeina, papaverina şi tebaina.

Intern, seminţele de mac se folosesc cu precauţie, pentru că ele conţin,  în cantităţi mici, compuşi din familia opiaceelor.

Iată ce beneficii au pentru organism:

Insomnie şi afecţiuni nervoase

În cazul persoanelor care suferă de tulburări de somn, seminţele de mac sunt o sursă naturală de alcaloizi, cu efect calmant natural.

În plus, au un conţinut ridicat de magneziu, ce îmbunătăţeşte calitatea şi durata somnului şi reglează metabolismul.

Laptele cald., cu seminţe de mac şi miere, ajută la relaxarea înainte de culcare.

Sursă de minerale şi vitamine

Doar o linguriţă înmagazinează 4% din doza zilnică recomandată de fosfor şi calciu.

În combinaţie, aceste două substanţe ajută la construirea oaselor, iar adulţii au nevoie atât de fosfor, cât şi de calciu pentru a evita osteoporoza.

Sunt şi o sursă bună de fier (o linguriţă furnizează 4% din doza recomandată pentru bărbaţi şi 3% din cea recomandată pentru femei). Fierul transportă oxigenul în tot corpul şi contribuie la crearea proteinelor, a neurotransmiţătorilor, îmbunătăţind astfel sistemul imunitar.

De asemenea, seminţele de mac sunt o bună sursă de zinc. Îmbunătăţesc digestia şi ajută la scăderea colesterolului “rău”

Învelişul exterior al seminţelor de mac este o sursă excelentă de fibre. Din 100 de grame de seminţe de mac crude şi obţin aproximativ 20 grame fibre, ceea ce reprezintă mai bine de jumătate din doza zilnică recomandată. Un procent mare din aceste fibre este metabolizat lent, ceea ce ajută la absorbţia apei în tractul digestiv. Astfel, constipaţia este ameliorată, iar senzaţia de saţietate se menţine un timp mai îndelungat.

Seminţele de mac conţin acizi graşi şi uleiuri volatile esenţiale.

Sunt bogate în acid oleic şi linoleic, foarte importanţi pentru organism.

Acidul oleic creşte consumul de energie şi, împreună cu fibrele, ajută la scăderea nivelului de colesterol LDL ( „rău“) şi la creşterea colesterolului HDL ( „bun“).

Acidul linoleic îmbunătăţeşte capacitatea naturală de vindecare a organismului.

Afte şi ulceraţii ale mucoasei bucale

Se amestecă puţin zahăr în seminţele de mac pisate şi se aplică această mixtură pentru calmarea ulceraţiilor.

Seminţele de mac se păstrează într-un loc uscat, întunecos şi răcoros, în recipiente etanş.

Astfel, îşi pot păstra prospeţimea până la şase luni.

Mihaela Iliescu

 

Cincisprezece plante ce nu ar trebui să lipsească din farmacia naturală personală

 

Articole asemănătoare

Ghimbirul și „focul digestiv”

Postat de - 24 februarie, 2021 0
FacebookTwitterÎn antichitate, condimentele rădăcinoase valorau cât greutatea lor în aur. Mici cantități erau adăugate în mâncare, pentru a îmbunătăți funcționarea…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *