Odată cu răcirea vremii, apetitul se modifică. Cu cât zilele sunt mai reci, cu atât vom avea mai multă poftă de mâncare. La aceasta adăugăm lipsa mişcării din sezonul rece, precum şi faptul că frigul “cere” energie
Dar ce este bine să mancăm pentru a nu ne ingrăsa?
Ghimbir, ardei iute și usturoi
De fiecare dată când mancăm, temperatura corpului creşte, iar acest proces are loc indiferent de hrana consumată.
Există alimente ce stimulează creșterea temperaturii.
Produsele bogate în proteine sunt mai „călduroase” decât cele bogate în amidon. Alimentele picante ne pot incălzi, pentru că ajută circulația sângelui. Astfel, ingredientele “întepătoare”, precum ghimbirul, ardeiul iute sau usturoiul, sunt recomandate în timpul iernii.
Cerealele integrale şi „grăsimile bune”, din vegetale
Cerealele integrale, pâinea integrală, soia, fasolea, lintea, hrișca, mazărea, porumbul, toate acestea sunt alimente foarte sănătoase, ce dau energie organismului și îl încălzesc. Ne aduc calorii multe, dar într-un mod sănătos, nepericulos pentru siluetă.
Alte alimente ce conţin „grăsimi bune”, recomandate în timpul iernii, sunt nucile, migdalele, alunele, seminţele sau sâmburii.
Studiile arată că persoanele care consumă astfel de alimente sunt mai puțin predispuse la „evenimente cardiovasculare”, precum infarctul.
Varză murată, gogoşari, hrean
Murăturile sunt o sursă foarte bună de vitamina C. Vitamina C mai poate fi luată din ardei gras, pătrunjel, dar și din citrice sau kiwi.
Ceapa și usturoiul sunt și ele arme de luptă împotriva gripei și răcelii.
Mihaela Iliescu