Cincisprezece beneficii ale consumului de fistic crud. Previne cancerul şi ajută la menţinerea tinereţii

2193 0

Fisticul este cunoscut din vremuri străvechi, fiind menționat în Biblie – făcea parte din lista celor mai bune roade ce puteau fi oferite. În prezent, este cultivat pe suprafeţe mari în Statele Unite ale Americii, mai ales în regiunea Californiei, în Iran, Turcia, China, Australia, precum şi ţările mediteraneene.

Fisticul poate constitui un mic dejun consistent şi delicios, în combinaţie cu fructe uscate, nuci şi seminţe de tot felul, poate fi preparat cu orez brun, quinoa, amarant, hrişcă, poate fi adăugat în prăjituri, ciocolată, îngheţată, gofre, musli, fursecuri, salate de legume ş.a.m.d.

Are o muţime de indicaţii terapeutice şi poate fi folosit ca adjuvant în tratamentul mai multor afecţiuni:

  • Deficienţă imunitară;
  • Ateroscleroză;
  • Hipertensiune;
  • Constipaţie;
  • Demenţă;
  • Depresie;
  • Diabet de tip doi;
  • Dezechilibre hepato-biliare;
  • Gastrită, ulcer, arsuri;
  • Infarct şi afecţiuni cardiovasculare;
  • Accident vascular cerebral;
  • Cardiopatie coronariană;
  • Varice;
  • Tulburări de concentrare sau de somn.

Foarte important! Fisticul se consumă în stare crudă. Prăjit sau sărat, nu numai ca işi pierde proprietăţile terapeutice, dar devine toxic, din cauza aditivilor adăugaţi.

Să descoperim împreună care sunt beneficiile consumului de fistic:

  1. Protejează sănătatea sistemului cardiovascular

Reprezintă o sursă excelentă de grăsimi sănătoase. O sută de grame de fistic au în conţinut 44 grame grăsimi (53% mononesaturate, 30,7% polinesaturate). Acest raport de acizi graşi este de mare ajutor în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. Includerea fisticului în consumul regulat poate duce la scăderea colesterolului „rău” (LDL).

Fisticul conţine antioxidanţi, fitosteroli, vitamina E, luteină, zeaxantină, care ajută organismul în lupta cu radicalii liberi. Vitamina B6 este prezentă în fistic, alături de alte substanţe precum magneziu, cupru, gama-tocoferol, mangan, calciu, potasiu, L-arginină( care împiedică depunerile pe pereţii vaselor sanguine).

      2. Ajută la menţinerea greutăţii corporale

Acest lucru se datorează prezenţei din belşug a unor proteine şi grăsimi sănătoase, dar şi a unor fibre alimentare, care determină un grad ridicat de saţietate – se reduce nevoia de a „ciuguli” între mese.

Conform Nutrition Science Solutions: „ Cercetări recente sugerază că adăugarea de fistic la mesele cu indice glicemic mare poate reduce răspunsul glicemic global de după masă”.

Un alt studiu, publicat în Journal of the American College of Nutrition, a arătat că toţi cei care au inclus nucile şi fisticul în dieta lor au obţinut (comparativ cu cei care nu procedat astfel) numeroase beneficii, precum: indice mai mic la masei corporale, circumferinţa taliei mai mică, tensiune arterială mai mică, greutate mai mică, diminuarea riscurilor legate de sindromul metabolic.

      3. Poate acoperi necesarul de proteine al organismului

O porţie de doar 28 de grame de fistic conţine şase grame de proteine, ceea ce corespunde unui procent de 12% din doza zilnică recomandată.

       4. Protejează sănătatea sistemului digestiv

O persoană matură are nevoie de mai mult de 25 de grame de fibre în dieta zilnică, dar acesta este un nivel pe care puţini îl ating.

O porţie de doar 28 de grame de fistic oferă opt grame de carbohidraţi (inclusiv trei grame de fibre), ceea ce acoperă aproximativ 12% din doza zilnică recomandată.

Fibrele joacă un rol important în: reglarea nivelului glicemiei, controlul greutăţii, protejarea pielii, a inimii şi a sistemului cardiovascular, prevenirea litiazei renale şi biliare, atenuarea sindromului colonului iritabil, reducerea riscului de formare a hemoroizilor, hrănirea florei bacteriene „bune”.

  1. Combate anemia

Fisticul este o foarte bună sursă de cupru (o porţie de doar 28 de grame acoperă 18% din doza zilnică recomandată), un oligoelement foarte valoros care contribuie la absorbţia fierului.

Este sărac în vitamina C, de aceea, pentru a potenţa efectului antianemic, este recomandat consumul alături de alte fructe şi legume bogate în vitamina C.

  1. Previne diabetul

Un studiu efectuat în Spania, pe 54 de subiecţi, a arătat faptul că fisticul are un efect de reducere a glucozei şi insulinei, ceea ce înseamnă inversarea unor consecinţe metabolice negative în prediabet.

  1. Combate inflamaţiile

Prezenţa vitaminelor A şi E, cu proprietăţi antiinflamatorii ajută la protejarea integrităţii membranelor celulare din piele sau mucoase.

  1. Menţine sănătatea sistemului nervos şi a creierului

Este o sursă excelentă de vitamina B6, care contribuie la construirea mai multor aminoacizi implicaţi în procesul de transmitere a impusurilor nervoase, ajută la creşterea concentraţiei de hemoglobină din sânge, iar un sânge bogat în oxigen, pompat către creier, îi sporeşte activitatea.

Vitamina B6 ajută la absorbţia corespunzătoare a vitaminei B12, este implicată în producerea acidului clohidric, întăreşte sistemul imunitar, combate formarea pietrelor la rinichi, contribuie la sinteza acizilor nucleici anti-îmbătrânire.

  1. Menţine supleţea pielii şi sănătatea părului

Vitamina E, un atioxidant puternic, protejează pielea de radiaţiile ultraviolete, ajută la prevenirea afecţiunilor acesteia.

Uleiul de fistic, prin grăsimile conţinute, poate fi folosit la masaj, catifelează şi redă supleţea.

Prin conţinutul de biotină, măştile pe bază de fistic ajută la menţinerea sănătăţii părului și stopează căderea acestuia.

    10. Ajută la prevenirea cancerului şi a infecţiilor

Un studiu prezentat de American Association for Cancer Research arată că o doză zilnică de fistic este de ajutor în combaterea cancerului pulmonar, iar conţinutul de antioxidanţi ajută la combaterea infecţiilor.

  1. Reduce riscul de degenerescenţă maculară cauzată de înaintarea în vârstă

Fisticul conţine luteină şi zeaxatină, antioxidanţi ce pot reduce riscul de contractare a afecţiunii maculare în cazul persoanelor în vârstă.

  1. Este de ajutor în plan sexual şi contribuie la naşterea unor copii sănătoşi

Studiile au arătat că acei bărbaţi care au consumat 100 grame de fistic zilnic, timp de trei săptămâni şi-au îmbunbătăţit funcţia erectilă cu aproximativ 30%, fapt ce a fost observat prin scanări cu ulrasunete ale fluxului sanguin din interiorul penisului.

Femeile care doresc să devină mame sau care se află în primele săptămâni de sarcină, trebuie să asigure organismului un aport suficient de folat (o vitamină din complexul de vitamine B, conţinută de fistic), aceasta fiind absolut necesară pentru o dezvoltare normală a copilului.

    13. Aduce un plus de energie organismului

Vitaminele B1,B2 şi B6, pe care le conţine fisticul, au un rol în obţinerea de energie din carbohidraţi.  Magneziul, potasiul şi calciul asigură o bună funcţionare a nervilor.

  1. Ajută la menţinerea sănătăţii oaselor şi dinţilor

Magneziul, fosforul şi calciul, precum şi nutrienţii conţinuţi în fistic au un rol important în producerea şi menţinerea masei osoase, ajută la prevenirea deteriorării dinţilor, reducând în acelaşi timp riscul de fracturi şi osteoporoză.

     15. Satisface necesarul de minerale al organismului

Fisticul este o sursă abundentă de minerale şi oligolemente esenţiale: cupru, mangan, fosfor, magneziu, potasiu, fier, calciu, zinc, seleniu.

Mihaela Iliescu

 

Lista completă a alimentelor sănătoase şi afrodiziace! Cu siguranţă, unele te vor surprinde!

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *