Stresul – răspunsul organismului la un pericol real sau închipuit, este, de fapt, modul în care acesta ne protejează.
Pe termen scurt, stresul este un lucru bun, pentru că ne ajută să ne concentrăm, să fim alerți și energici.
Problemele apar atunci când stresul devine cronic. Asta se întâmplă pentru că sistemul nervos nu face diferenţa între “ameninţările” fizice și cele emoționale.
Sistemul imunitar nu mai funcționează cum trebuie, ne îmbolnăvim ușor, sistemul digestiv începe să dea rateuri și nu ne mai putem bucura nici măcar de o mâncare sănătoasă. În plus, se accelerează și procesul de îmbătrânire a organismului, cu efecte devastatoare.
Pe termen lung, stresul poate duce la creștere în greutate, insomnie, probleme de concentrare și memorie, amețeli, creșterea sau scăderea poftei de mâncare, stări de anxietate și agitație, stări de depresie, supărare, stări de nervozitate etc.
În plus, relațiile cu ceilalți sunt afectate, persoanele stresate având tendința să se retragă în intimitatea lor şi să evite compania familiei sau a prietenilor.
Consumul anumitor ceaiuri este unul dintre lucrurile simple pe care le putem face pentru a reduce efectele stresului. Haideţi să descoperim împreună cele mai relaxante ceaiuri:
Ceai de Muşețel
Atunci când suferim de insomnie sau tot felul de crampe, ce facem?
Facem un ceai de Muşețel!
Ideal este să fie preparat din flori, nu din plicuri – acestea sunt de cele mai multe ori de o calitate inferioară.
Ceai de Mentă
Suntem obișnuiți să bem ceai de Mentă atunci când avem probleme digestive. Dar ceaiul de Mentă ne poate ajuta şi în cazuri de stres, mentolul acționând ca relaxant al musculaturii. Dacă mușchii se relaxează, transmit creierului mesajul că nu este nevoie să se alarmeze.
Beţi ceai de Mentă în timpul zilei și înainte de culcare, veţi dormi mai bine, dimineața veţi fi mai odihniţi și veţi putea face faţă mai bine problemelor cotidiene.
Ceai de Roiniță
Roinița se număra printre cele mai vechi plante din medicina tradiţională românească. Datorită efectelor calmante asupra sistemului nervos, se consumă aproape în întreaga lume.
Puteţi prepara o infuzie calmantă din frunze de Roiniţă, Floarea Pasiunii, Flori de Levănțică și frunze de Mentă.
Ceai verde
De obicei, este asociat cu o stare de energizare şi mai puţin cu una de relaxare. În realitate, ceaiul verde ne energizează, dar ne și relaxează.
Anumiţi compuşi, precum teina, ne dau energie, în timp ce alţi compuși, precum L-teanina, ne ajută să ne relaxam.
Ceaiul Matcha
Sub formă de pudră, este considerat un super-aliment ce conține cea mai mare cantitate de antioxidanți (mai mulți chiar și decât fructele Goji). Este consumat de călugării budisti înainte de ședințele de meditație, pentru că îi ajută să-și păstreze mintea concentrată și relaxată, dar poate avea același efect pentru fiecare dintre noi.
Astfel, calmul pe care călugării budisti reușesc să și-l păstreze în orice situație se datorează filozofiei Zen, aplicată în fiecare aspect al vieții lor, dar și ceaiului Matcha pe care îl consumă frecvent.
În perioadele stresante, puteţi consuma un ceai relaxant de plante ce conține Vâsc, fructe de Păducel, frunze de Urzică, Roiniţă, Sunătoare, frunze de Mesteacăn, Coji de fasole. Acest ceai se poate consuma pe tot parcursul zilei, de la micul-dejun până seara, înainte de culcare.
Mihaela Iliescu
Stresul – cauză a dezechilibrelor hormonale. Ce poate face cortizolul pentru noi!