Mihai Viteazul se întoarce peste timp în Râmnic

599 0

”Râmnicu Vâlcea are din această toamnă o nouă operă de artă. Este vorba de basorelieful reprezentându-l pe Mihai Viteazul, amplasat în proximitatea ctitoriei sale, biserica Sfânta Parascheva. 

 

Realizat de sculptorul Ivan Jinaru, cu cheltuiala Arhiepiscopiei Râmnicului, binecuvântarea Înalt Prea Sfinției Sale Varsanufie, Arhiepiscop al Râmnicului și în credința preoților Silviu State și Nicolae State-Burluși, basorelieful ni-l arată pe domnitorul Unirii în deplina satisfacție a faptelor sale.

 

Este a doua operă de artă oferită râmnicenilor de sculptorul Ivan Jinaru, după excepționala lucrare din fața Colegiului Național ,,Mircea cel Bătrân”, bustul lui Mircea cel Bătrân, părintele atestator al orașului Râmnic. Plăcerea privirii acestui bust, l-a determinat pe Î.P.S. Varsanufie, Arhiepiscop al Râmnicului, să-i solicite sculptorului vaideean Ivan Jinaru, făurirea unui basorelief al lui Mihai Viteazul, domnitor foarte legat de județul Vâlcea:

  • născut, conform Cronicii Episcopiei Râmnicului, la Drăgoești;
  • căsătorit cu doamna Stanca, conform legendei, la Proieni-Brezoi;
  • ctitor, alături de tatăl său, domnitorul Pătrașcu cel Bun, al bisericii Sfânta Parascheva din Râmnicu Vâlcea;
  • tatăl său decedează în 1557 la Râmnic;
  • soția sa, doamna Stanca, moare și este înmormântată în curtea Arhiepiscopiei Râmnicului;
  • mama sa Teodora (monahia Teofana) s-a călugărit la mănăstirea Cozia, unde este și înmormântată;
  • a avut cele mai multe domenii în județul Vâlcea.

 

De aceea, Mihai Viteazul trebuie să aibă în Râmnicu Vâlcea mai mult decât un basorelief și salutăm inițiativa societății Boromir de a finanța o statuie a domnitorului Unirii aici în Râmnicu Vâlcea, operă încredințată spre facere talentatului sculptor Ivan Jinaru. Cu siguranță și această statuie va avea binecuvântarea Î.P.S. Varsanufie, Arhiepiscop al Râmnicului și va fi un reper nu numai de istorie pentru locuitorii orașului nostru.

 

Cu deschiderea pe care o are pentru cultură, Î.P.S. Varsanufie, Arhiepiscop al Râmnicului i-a cerut sculptorului Ivan Jinaru să realizeze un bust al Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist,ce va fi amplasat în curtea Arhiepiscopiei alături de busturile Preafericiților Părinți Patriarhi Miron Cristea și Iustinian Marina. Acest bust a fost deja modelat în lut de către sculptorul Ivan Jinaru și își așteaptă turnarea în bronz și amplasarea în spațiul public spre aducere aminte.” (Sursa:  Profesor Sîiulescu Cătălin)

 

Corina Enache

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *