Centrul „Anton Pann” – despre munca din spatele organizării vaccinării cu echipele mobile

779 0

Centrul „Anton Pann”

Luate cu asalt în urmă cu o lună și jumătate, centrele de vaccinare au dispărut din atenția publică odată cu scăderea interesului populației pentru imunizare, pe fondul impotenței politicienilor, incapabili să adopte măsuri ferme, ce le-ar leza interesele personale sau clientelare.

Și nici despre personalul din aceste centre – oameni plătiți modic sau voluntari, supuși zilnic stresului și insultelor din partea celor care vin să se vaccineze doar pentru a obține certificatul verde sau să își revendice „drepturile” materializate în tichete de masă (o altă decizie aberantă a guvenanților, prost implementată, cum altfel?) – nu se vorbește prea mult.

La sfărșitul lunii mai realizam un interviu cu tânărul coordonator al Centrului de vaccinare „Anton Pann”, din Râmnicu Vâlcea – medicul Alin Obogeanu. Remarcam atunci efortul, organizarea și implicarea celor două echipe mobile de la acest centru, în contextul vaccinării la Centrul Drive Thru. În total, 2952 de persoane au fost vaccinate cu schema completă, timp de șase weekenduri consecutiv.

La Școala Gimnazială „Anton Pann” au funcționat două centre de vaccinare. Primul s-a închis la începutul lunii iunie, cu peste 12.000 de doze Pfizer și 500 de doze Moderna administrate numai în centru (aproximativ 17% din numărul total de doze administrate la nivel județean, la data respectivă – n.r.), fără a lua în calcul echipele mobile.

În cel de-al doilea centru, s-au administrat, de la data deschiderii (23 martie) până astăzi, peste 25.000 de doze Pfizer, fără a lua în calcul echipele mobile.

Despre munca din spatele organizării vaccinării cu echipele mobile

Mi-am propus să revin cu un subiect pe care l-am abordat mai puțin în interviul din luna mai, dar reprezintă, poate, cea mai solicitantă parte a activității centrului coordonat de medicul Alin Obogeanu – vaccinarea cu echipele mobile.

Etapa a II-a de vaccinare a debutat în 16 ianuarie, în județul nostru, cu o echipă mobilă de la Centrul „Anton Pann”. În acea deplasare au fost vaccinați peste 100 de beneficiari și personal medical de la Centrul pentru Persoane Vârstnice Ostroveni, Centrul de la Milcoiu și Centrul pentru Persoane Vârstnice Nicolae Bălcescu.

Echipele mobile de la „Anton  Pann” au vaccinat beneficiari și personal sanitar din centrele rezidențiale din Râmnicu Vâlcea, Milcoiu, Nicolae Bălcescu, Băbeni, Băile Govora, Bistrița, Drăgoesti, Ionești, Scundu, Roești, Lădești, o mare parte din personalul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, cadre didactice și elevi. O echipa mobilă a centrului a vaccinat pacienții de la Spitalul de Psihiatrie Dragoești, în jur de 120, inclusiv cu doza booster.

În centrele rezidențiale s-au vaccinat peste 1800 de beneficiari și personal sanitar, de la copii în vârstă de 12 ani, până la persoane cu vârsta de 100 de ani – 90% cu toate cele trei doze.

Echipele mobile au vaccinat și câteva sute de angajați ai unor companii din județul nostru, iar printre acestea se numără  Annabella și Agrodor.

De asemenea, la Primăria Bujoreni, la Gura Văii, dar și la Biblioteca Județeană “Antim Ivireanu” a fost organizată vaccinarea cu echipe mobile ale Centrului „Anton Pann”.

Deși a existat o  metodologie specială pentru imunizarea elevilor și profesorilor, cu nenumărate facilități, echipa mobilă a Centrului “Anton Pann” a fost solicitată în ultimele două luni numai la Școala Gimnazială “Take Ionescu”.

La domiciliu au fost vaccinate peste 500 de persoane nedeplasabile și aparținători ai acestora, la fel, majoritatea și cu doza booster.

Echipele mobile ale Centrului „Anton Pann” sunt singurele care vaccinează beneficiarii și personalul din centrele rezidențiale, precum și persoanele nedeplasabile și aparținătorii acestora și fiecare acțiune are în spate câteva zile de organizare. Beneficiarii sunt contactați telefonic (în urma înregistrării unei cereri) cu cel puțin o săptămână înaintea vaccinării, pentru a se putea face o organizare pe zone (se elimină timpii inutili de deplasare) și, mai ales, pentru o repartizare eficientă a dozelor și evitarea irosirii acestora. De aceea, efortul coordonatorului și membrilor echipei este unul de apreciat.

DSP Vâlcea, ISU Vâlcea, IPJ Vâlcea, Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, angajații MApN, reprezentații centrelor rezidențiale, ai companiilor beneficiare, toți ajută cu logistica și echipa centrului le transmite, astăzi, mulțumiri.

Dincolo de statistici este munca acestor oameni tineri, veseli, entuziaști. Din echipa centrului fac parte medici de familie (marea majoritate), medici interniști, medici stomatologi, medici rezidenți, asistenți medicali din cabinete de medicină de familie sau stomatologice, asistenți medicali din spital și registratori cu diverse profesii.

Organizarea și disciplina sunt fără cusur, în continuare, iar echipa face față cu succes provocărilor zilnice. Dacă nu mă credeți pe mine, vă invit la centru, în interiorul echipei, să îi cunoașteți la lucru. Și să vă vaccinați, desigur, dacă nu ați făcut-o până acum.

În loc de concluzie, reiau o afirmație a medicului Alin Obogeanu: “Ne-am sacrificat, conștient, timpul liber, ca să putem reveni, toți, la o viață normală!”

Și vă îndemn ca înainte de a lua în considerare informațiile despre vaccinuri, să verificați dacă acestea provin dintr-o sursă credibilă și sunt actualizate în mod regulat.  Informațiile corecte sunt scrise și aprobate de experți în domeniu, inclusiv medici, cercetători, epidemiologi și analiști.

 

Mihaela Iliescu

 

 

 

 

 

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *