O tradiție ca-n povești, la Cetățuia Râmnicului

699 0

De Moș Nicolae, copiii sunt invitați să împodobească bradul și primesc daruri

 

Cetățuia Râmnicului, bisericuța din vârful colinei de unde, o cruce mare străjuiește orașul de la poalele Capelei, e ca un înger păzitor asupra urbei. Schitul vechi a devenit bisericuță, curtea sa e Grădina Raiului.  Prin locație, prin frumusețe și îngrijire, prin fapte, prin credință.

Pe părintele Emanoil Bărbuţ, sau părintele Manole, cum îi zic apropiații, l-a ales locul, viind venit de la o biserică din județ. Omul acesta cu suflet cald a reînviat istoria locului, a transformat locul în Rai, aduce bucurie și speranță enoriașilor care vin aici la fiecare Liturghie, aduce Sărbătorile adevărate, așa cum erau odată, în sufletele și-n viața copiilor, umplându-i de veselie. Este considerat Părintele Florilor, deoarece, aici, orice credincios vine cu o floare, iar el o răsădește, aduce flori de peste tot, pe unde colindă, iar o firmă de peisagistică profesionistă i-a desăvârșit opera, creând un decor de vis.

Dar cele mai frumoase și pure flori sunt cele răsădite în sufletele copiilor.
De fiecare Moș Nicolae, iar astăzi se repetă povestea, părintele Manole așteaptă dreptcedincioșii cu același mare drag, la Sfânta Liturghie de Sfântul Nicolae. Iar aceștia vin însoțiți de copii.
Surpriza cea mare îi așteaptă de fiecare dată. Un brad imens, superb, adus chiar lângă bisericuța plină de flori, mereu proaspete, mereu parfumate. Un brad ce așteaptă să fie împodobit de mânuțele lor mici și neobosite, alături de părintele florilor, părintele copiilor.

Lângă brad îi așteaptă de fiecare dată un coș mare, plin cu ornamente; globuri și beteală. Cetina verde, înmiresmată e împodobită cu dragoste și mult suflet, bradul e în straie de Crăciun. Gata, e atmosferă de Sărbătoare, ce va dăinui până după Bobotează și Sf. Ion.

Iar apoi, Moșul cel bun le-a împărțit tuturor daruri. Dulciuri, portocale, ceai fierbinte, cozonăcei. Cei mari au gustat un pic de vin viert, cald și gustos, cu fructe.
Mari și mici, au cântat colinde, au râs, s-au bucurat cu toată ființa lor. De acum, așteaptă, ca noi toți, Crăciunul, care va veni cu alte surprize și cu alte bucurii, cu taina Nașterii Domnului, colinde și emoție pură, trăiri de neegalat.

Kandy Reisenauer

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *