Deputat PSD Eugen Neață: “De unde pornesc inițiativele mele legislative?”

425 0

Cetățeanul de rând, omul simplu, cu nevoi, probleme și opinii, omul care, votând, generează politicul și administrativul, este cel căruia, politicul și administrativul, cel puțin, la nivel de decizie sau conducere, îi datorează existența Este cu atât mai bine cu cât, politicenii înțeleg acest lucru și respectă doleanțele celor ce i-au ales. Astfel procedează deputatul social-democrat Eugen Neață. Consultare, informare, preluare direct de la sursă, cetățeanul de rând. După care, problemele ajund în Parlament, sub formă de interpelări, inițiative, întrebări, proiecte de lege. Unele, cu succes.

“De la oamenii simpli cu care mă întâlnesc, de cele mai multe ori. Simplificarea traseului birocratic care descurajează pe proprietarii de păduri să-și aprovizioneze gospodăria cu lemn din avuția personală mi-a fost sugerată de o succesiune de întâlniri cu oameni din zonele împădurite ale județului Vâlcea. Mai mult, îmi amintesc că ideea a fost amplificată și de un incident petrecut în comuna Popești. Un om nevoiaș a fost îndemnat de un asemenea proprietar de pădure să adune de pe proprietatea sa câteva vreascuri pentru foc. Sărmanul om a avut ghinionul să se întâlnească pe drumul către casă cu organe de control care au constatat o serie de contravenții, amendate ca atare. A doua zi am dus la casa omului o cantitate suficientă de lemne pentru iarna pe care tocmai o traversam. Am relatat această întâmplare chiar pe pagina aceasta și am ilustrat-o cu imagini în care apar și vreascurile adunate din pădure cu permisiunea proprietarului.

Tot de la oameni, de data aceasta de la oameni de afaceri, pornesc și inițiativele cum sunt cele care încurajează investițiile în turismul montan. Am inițiat o serie de modificări ale legilor pentru a aduce în termeni rezonabili obligațiile de a înlocui suprafețele terenurilor folosite pentru proiecte cu alte suprafețe împădurite. După inițiativele mele, investitorii se pot ocupa numai de investiții, nu de împăduriri, și pot avea la dispoziție suprafețe acoperitoare pentru amplasare construcțiilor care conduc la dezvoltarea și la modernizarea stațiunilor montane. Oamenii, în diversitatea lor ocupațională, sunt sursa principală a subiectelor pe care le abordez în inițiativele legislative pe care le am în Parlamentul României.

Presa este de asemenea un izvor nesecat de idei. Mass-media, în general și ziariștii, în mod particular. Paginile ziarelor care se respectă și buletinele de știri din audiovizual conțin multe informații despre ceea ce nu funcționează în societatea românească. Exemplul pe care îl dau cel mai des ca venind din gura presei, cum se spune, este cel al obligațiilor de mediu ce trebuie impuse celor care se ocupă de dezmembrarea mașinilor vechi. Mai mulți ziariști sunt sursa acestei idei și le mulțumesc și cu această ocazie pentru sugestie.

O altă sursă a subiectelor pe care le-am transpus în inițiative legislative sunt colegii partidului în care activez și care, în mod doctrinar, sunt interesați de protecția și de drepturile celor mulți. Și, deloc în ultimul rând, primarii localităților din județul Vâlcea.

Recent, am fost contactat de un mare grup profesional care mi-a atras atenția asupra deficiențelor pe care le are legislația muncii care n-a ajuns încă până la specificul muncii lor. Ca de obicei, sunt încântat să pot ajuta din poziția de deputat, pe care am primit-o de la oameni, în Parlamentul României. Inițiativele mele legislative au pornit de la oameni și s-au întors la ei sub forma unor soluții pentru problemele cu care ei s-au confruntat.”

K.R.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *