Rețeaua EURES în cadrul ANOFM

746 0

COMUNICAT DE PRESĂ

De la 01 ianuarie 2007, România a intrat cu drepturi depline în UE/SEE. De la aceeași dată, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în calitate de serviciu public de ocupare, este membru de drept al reţelei EURES.

Conform Legii nr. 202/2006 privind organizarea și funcționarea ANOFM, cu modificările și completările ulterioare, art. 3, alin (2) lit h, unul din obiectivele principale este facilitarea liberei circulaţii a lucrătorilor în statele membre ale Uniunii Europene şi în statele semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European, precum şi în alte state cu care România a încheiat tratate, acorduri sau convenţii” .

Conform Ordonanței 22/2019 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2016/589 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 aprilie 2016 privind o reţea europeană de servicii de ocupare a forţei de muncă (EURES), accesul lucrătorilor la servicii de mobilitate şi integrarea mai bună a pieţelor forţei de muncă , art. 2: Se desemnează Serviciul public de ocupare al forţei de muncă din România, respectiv Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă împreună cu agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, ca membri ai reţelei europene de servicii de ocupare a forţei de muncă (EURES)”.

 Rețeaua EURES (EURES – EURopean Employment Services = Serviciile Europene de Ocupare) înființată în anul 1994 este o reţea de cooperare între Autoritatea Europeană a Muncii (ELA – European Labour Authority), serviciile publice de ocupare a forţei de muncă din statele membre ale Spaţiului Economic European (ţările UE plus Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Elveția), precum și alte organizaţii partenere implicate pe piaţa muncii (sindicate, patronate, firme private de plasare).

 Autoritatea Europeană a Muncii (ELA) coordonează rețeaua EURES din 2021. EURES și ELA împărtășesc misiunea de a se asigura că drepturile lucrătorilor sunt recunoscute, atunci când se mută într-o altă țară a UE, Islanda, Norvegia, Liechtenstein și Elveția, iar angajatorii pot angaja candidați din aceste țări fără restricții.

Ce oferă rețeaua EURES?

EURES oferă servicii persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă care doresc să se mute în alte țări pentru a căuta și a ocupa un loc de muncă. Pe de altă parte, angajatorii pot recruta candidați în țările UE, Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin rețeaua EURES. O gamă largă de servicii este disponibilă pe portalul EURES și peste o mie de consilieri EURES, care lucrează în organizațiile membre și partenere EURES, stau la dispoziția clienților pentru a oferi sprijin în timpul și după procesul de recrutare.

Potrivit Regulamentului UE 2016/589 al Parlamentului European, EURES oferă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi angajatorilor o varietate de servicii de calitate, gratuite:

– informaţii de bază privind portalul şi reţeaua EURES. Portalul EURES reprezintă o bază de date cu locurile de muncă vacante în spaţiul european, cu CV-urile persoanelor aflate in căutarea unui loc de muncă în UE/SEE;

– informaţii de bază referitoare la condiţiile de viaţă şi de muncă, din ţara de destinaţie;

– asistenţă la redactarea cererilor de locuri de muncă şi a CV-urilor precum și la încărcarea unor astfel de cereri de locuri de muncă şi CV-uri pe portalul EURES;

– ajută angajatorii prin furnizarea de informaţii cu privire la oportunităţile de recrutare, inclusiv informaţii şi asistenţă la formularea fişei postului pentru locurile de muncă vacante;

– oferă lucrătorilor sau angajatorilor informaţii generale cu privire la asistenţa după recrutare, cum ar fi formare în domeniul comunicării interculturale, cursuri de limbă şi sprijin pentru integrare.

Folosind serviciile EURES, persoanele în căutarea unui loc de muncă în UE/SEE pot beneficia de:

  •  locuri de muncă verificate;
  •  servicii de informare, consiliere, mediere gratuite;
  •  dobândirea de noi abilitaţi din punct de vedere profesional şi personal;
  •  contactul cu o nouă experienţă, îmbunătăţirea cunoştinţelor sau învăţarea unei limbi străine.

În prezent, rețeaua EURES România este constituită din Biroul Naţional de Coordonare (ANOFM), 42 membri EURES (41 de agenţii judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti), precum și parteneri privați.

Sunt  45 de consilieri EURES: 3 consilieri EURES în cadrul ANOFM și câte 1 consilier EURES în cadrul celor 42 de agenții terioriale pentru ocuparea forței de muncă, inclusiv a municipiului București.

Consilierii EURES sunt specializați pe țări UE/SEE, pe teme de mobilitate: securitate socială, servicii oferite angajatorilor, precum și persoanelor în căutarea unui loc de muncă în străinătate, instrumente de comunicare, etc.

Menționăm că site-ul AJOFM Vâlcea se poate accesa la adresa: https://www.anofm.ro – unde se selectează AJOFM Vâlcea, site construit de ANOFM, cu următoarele rubrici: „Despre noi”, „Informații de interes public”, „Persoane fizice”, „Persoane juridice”, „Comunicare”, „Legislație”, „Contact”, „Legături utile”, „Registre”, „EURES”, „Căutare”, „Servicii online”. Fiecare din aceste rubrici conține mai multe informații ce se pot accesa funcție de informația dorită.

Pe lângă site-ul oficial menționat, AJOFM Vâlcea își rezervă dreptul de a utiliza și  oricare din rețelele de socializare existente: Facebook, You Tube, Instagram, Twitter, WhatsApp, LinkedIn, etc., conform procedurilor privind transmiterea informațiilor de interes public transmise de ANOFM.

Comunicare AJOFM Vâlcea

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *