”Biblioteca de semințe” Biblioteca Publică Locală Pietrari

1252 0

”Bibliotecile nu se fac, ele cresc”

Augustine Birrell

 

Iar ”Biblioteca de semințe” de la Pietrari, o idee de proiect ce primea validarea ProVobis în 2019, crește acum în alte peste 35 de biblioteci din România și Republica Moldova!

Astăzi a avut loc primul schimb de semințe din anul 2022, la noi, la bibliotecă! Primăvara este aproape, în ciuda vremii capricioase de afară, iar noi știm că răsadurile se plantează devreme, la căldură, straturile se pregătesc din timp, imediat ce vremea ne permite! Și vrem să fim pregătite!

Conceptul de ”Bibliotecă de semințe” se dorește a fi un manifest pentru hrană curată și trai sustenabil ce face parte din Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 2 al Agendei 2030. Biblioteca de semințe este organizată cu acces gratuit, iar oamenii își pot lua – tot fără bani – semințe pentru propriile grădini sau, după caz, vor putea face schimb de semințe,.

La fel ca într-o bibliotecă normală, vizitatorii trebuie să-și facă fișă pentru a putea lua semințe, având obligația să returneze alte semințe în schimb. Ne propunem ca în viitor să oferim cultivatorilor posibilitatea de a prezenta o parte din produsele cultivate pe cont propriu, asigurând un schimb de legume și fructe proaspete, să organizăm evenimente educative, profesionale sau culinare la care să fie puse în valoare colecțiile de semințe, produsele agricole obținute din semințele împrumutate de la bibliotecă, toate acestea având ca scop impulsionarea comunității să urmeze modelul.

Mii de mulțumiri tuturor donatorilor de semințe din Pietrari și din țară pentru semințele oferite bibliotecii, dar și biblio-voluntarilor pentru ajutorul oferit permanent în selectarea, clasificarea și organizarea bibliotecii.

La ora 11, prin intermediul și cu sprijinul România EduCaB, vom lansa invitații de participare la schimburi și împrumuturi gratuite de semințe în toate cele peste 30 de biblioteci din țară!

 

Să fie cu spor și să avem o primăvară pe plaiul sufletelor noastre!

 

(Sursa: Crina Popescu – Biblioteca Publică Locală Pietrari)

Corina Enache

Articole asemănătoare

Tradițiile comunei Pietrari

Postat de - 11 decembrie, 2020 0
FacebookTwitterMeștesuguri tradiționale   Vechimea practicării meștesugurilor pe teritoriul actualului județ Vâlcea se pierde în trecutul mai îndepărtat. Având la îndemână…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *