Ieri, 22.03.2022, ora 14.50, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență General Magheru al județului Vâlcea au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu

433 0

BULETIN INFORMATIV

 

Ieri, 22.03.2022, ora 14.50, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență General Magheru al județului Vâlcea au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la  o brutărie în localitatea Mădulari. Pentru stingerea incendiului, la fața locului s-au deplasat cinci autospeciale de stingere cu apă și spumă.

Ajunși la fața locului, pompierii au constatat că flăcările se manifestau generalizat la nivelul acoperișului brutăriei și la un autovehicul parcat în imediata apropiere. 

Până la stingere au ars: două autoutilitare parcate în imediata apropiere a brutăriei (una funcțională și una defectă); acoperișul brutăriei construit din lemn cu învelitoare din tablă pe circa 220 mp., o magazie din lemn de 60 mp., 4 mc. de lemn de foc, un generator electric trifazic, o mașina pentru spart lemne trifazică, două motofierăstraie, centrala termică, o instalație pentru dedurizarea apei, instalația electrică, un generator trifazic, accesorii folosite în procesul de panificație, branșamentul electric de 380 V, și o parte din documentele firmei. După mai bine de trei ore de la sosirea pompierilor la locul intervenției, incendiul a fost lichidat. Au fost salvate : clădirea brutăriei, clădirea sediului administrativ în suprafață de 160 mp, utilaje folosite în brutărie a căror valoare a fost estimată la circa 200.000 euro.

Cercetările preliminare efectuate la fața locului arată că flăcările s-ar fi declanșat în urma producerii unui scurtcircuit la una dintre utilitarele aflate în apropierea brutăriei, flăcările propagându-se la clădirea situată la distanță foarte mică de incendiu.

 

În ultimele 24 de ore, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a 16 incendii de vegetație uscată, în mai multe localități vâlcene, după cum urmează:

  • în localitatea Stroești/ Pojogi, au ars vegetație uscata pe o suprafață de aprox. 50 ha ( 25 ha vegetație uscata si 25 ha litiera pădure ); 
  • în localitatea Fârtățești, au ars 10 ha litiera pădure;
  • în localitatea Berbești, a ars 60 ha. vegetație uscata si 30 ha. litiera foioase; 
  • în localitatea Lădești/Găgeni, au ars circa 35 ha ( 5 ha. de vegetație uscata și 30 litiera pădure);
  • în localitatea Lădești/Barlui, au ars circa 15 ha ( 5 de vegetație uscata si 10 litiera pădure);
  • în localitatea Lădești/Gageni, au ars circa 1 ha de vegetație uscata; 
  • în localitatea Lădești/Gageni, au ars circa 8 ha vegetație uscata; 
  • în localitatea Livezi, au ars circa 6 ha ( 3 vegetație uscata 3 de litiera pădure fag); 
  • în localitatea Bujoreni, au ars circa 0,02 ha; 
  • în localitatea Mateesti au ars circa 7 ha; 
  • în localitatea Stefănești / Dobrușa au ars circa 3 ha vegetație uscată; 
  • în localitatea Galicea au ars circa 1 ha; 
  • în localitatea Sinești, au ars circa 2 ha; 
  • în localitatea Vlădești, au ars circa 0,4 ha vegetație uscată; 
  • în localitatea Stroești/Dianu, au ars circa 5 ha; 
  • în localitatea Mădulari/ sat Peica, au ars circa 4 ha.

Alte cinci incendii de vegetație uscată gestionate de ISU Vâlcea, au fost lichidate de membrii SVSU din localitățile :Mateești, Berbești, Diculești, Nicolae Bălcescu, și în localitatea Slătioara.

Suprafața totală afectată însumează peste 200 de hectare de mărăciniș și vegetație uscată și litieră în pădure de foioase. Din fericire, nu s-au înregistrat persoane rănite.

 

Potrivit statisticilor înregistrate la nivelul inspectoratului, fată de aceeași perioadă a anului trecut, numărul incendiilor de vegetație uscată s-a triplat.

Având în vedere faptul că ne aflăm în sezonul curățeniei de primăvară, recomandăm respectarea următoarelor măsuri :

  • Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  1. a) condiţii meteorologice fără vânt;
  2. b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
  3. c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri;
  4. d) curăţarea de vegetaţie din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
  5. e) desfăşurarea arderii sa se facă numai pe timp de zi;
  6. f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  7. g) supravegherea permanentă a arderii;
  8. h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

 

Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *