„Hora costumelor” – ediția a 50-a, Pietrari

102 0

 Și tradiția merge mai departe…Baruţu T. ARGHEZI scria în 1970 o memorabilă evocare a primei ediții a „Horei costumelor”: “Ne-am învăluit inima în marame de borangic și am descins în mijlocul unui alai în care domnițele-țărănci și voievozii-săteni își plimbau măreția și făptura lor istorică în fața mulțimilor adunate în locul numit Pietrari…” (La “Hora costumelor”, “Albina”, nr. 1164, aprilie 1970).

A 50-a ediție a acestei manifestări a fost sărbătorită cu aceeași simțire ca la începuturi, alături de invitați de seamă, de o întreagă comunitate aflată la ceas de sărbătoare, de domnițele noastre dragi, de reprezentative împodobite în straie alese ce-au venit să ne încânte privirea și să prezinte comorile din lăzile de zestre din întreg județul, de purtători de costum mai mici sau mai mari, mândri de a fi români și de a se prinde în hora nesfârșită a timpului, a simțirii, a vieții!

 În ziua de Sfânta Sărbatoare de Florii s-a desfășurat la Pietrari „Hora costumelor” – sărbătoarea portului popular vâlcean, ediția a 50-a.

Au participat  creatoare și  purtători de costume tradiționale din localitățile vâlcene: Băbeni, Bărbătești, Șirineasa, Copăceni, Costești, Crețeni, Popești, Pietrari, Prundeni, Sălătrucel, Slătioara, Vaideeni, Tetoiu, Tomșani, Stoenești, Mihăești, Frăncești, Brezoi și Râmnicu Vâlcea.

 

Organizatori:

  • Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea;
  • Primăria comunei Pietrari;
  • Căminul Cultural

Partener:

  • Institutul Național al Patrimoniului București.

La mulți ani, la ceas aniversar, tuturor celor ce iubesc veșnicia!

(Sursa: Crina Popescu – Biblioteca Publică Locală Pietrari)

 Corina Enache

Articole asemănătoare

Tradițiile comunei Pietrari

Postat de - 11 decembrie, 2020 0
FacebookTwitterMeștesuguri tradiționale   Vechimea practicării meștesugurilor pe teritoriul actualului județ Vâlcea se pierde în trecutul mai îndepărtat. Având la îndemână…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *