Domnule Eugen Neața, sunteți la al doilea mandat de deputat și știți cum se parcurge drumul de la inițiativă la lege. Uneori este foarte lung, de ce?
Sunt deputat în Parlamentul României din anul 2016. Am adunat circa două mii de zile de activitate parlamentară și mi-am pus semnătura pe zeci și zeci de inițiative legislative. Nu am la îndemână o evidență exactă a acestei activități, dar cred că ritmul de depunere a unei inițiative care poartă semnătura mea este undeva de una la zece zile. Primesc multe aprecieri pentru munca mea de documentare, de redactare și de inițiere a procedurii de adoptare a unei legi. Puțină lume știe însă cât de laborios e drumul pe care îl face o inițiativă de la depunere și până la votul final. Este vorba de discutarea și de votarea ei într-un număr important de comisii care au mulți membri, de la toate partidele, și o ordine de zi foarte aglomerată. Pe acest traseu este nevoie de activități de lobyy, de susținere prin prezența fizică a inițiatorului în comisie, de argumente potrivite specialității respective. O inițiativă poate merge în comisia pentru muncă și apoi în comisia pentru sport și în fiecare este vorba de o perspectivă diferită, care trebuie alimentată cu argumente diferite, potrivit fiecărei specializări.
Recent am fost în vizită la Comitetul Olimpic al României pentru a prezenta o lege care are nevoie de sprijin în aceste comisii și din partea beneficiarilor, sportivii. Da, drumul unei inițiative legislative de pe biroul meu și până la Monitorul Oficial este ceva mai alambicat decât pare la prima vedere, dar deosebit de atractiv pentru cei dispuși să muncească pentru legi mai simple, mai drepte și mai utile pentru societatea românească.
De câte ori un sportiv roman ne umple sufletele de bucurie și mândrie națională prin rezultatele obținute, cum este cazul înotătorului, David Popovici, ne aducem aminte de sport și câte ar mai trebui sa facem. Știu că aveți o inițiativă în domeniu, despre ce este vorba?
Am inițiat de-a lungul timpului mai multe modificări ale legilor care reglementează lumea sportului. Nu sunt dintre cei care acționează la un impuls de moment, cum pare că se întâmplă zilele acestea, apropos de performanța ieșită din comun a campionului mondial David Popovici.
Cu mai multă vreme în urmă, am inițiat modificări legislative care să permită încheierea unor contracte sportive pentru toți cei care lucrează în cluburi sportive și contribuie prin munca lor la performanța sportivă. Am descoperit această discriminare și am corectat-o cu instrumentele pe care le are la îndemână un deputat.
De mai multă vreme este pe traseul adoptării o inițiativă legislativă prin care sunt recompensați după încheierea activității toți sportivii medaliați la competiții olimpice, europene și mondiale și antrenorii lor. Vedeți, așa se pregătește performanța. Din timp. Nu reactiv, doar când apare o minune ca David Popovici, ci prin susținere zi de zi și prin recunoștință și pentru sportivii medaliați și pentru antrenorii lor.
A fost o sesiune dificilă, începută în pandemie și terminată în plin război, aproape de granițele României, cât au influențat aceste situații activitatea parlamentară?
Pandemia se cam încheia la începutul acestui an. Criza prețurilor la energie a fost prima năpastă a începutului de an și știți că partidul din care fac parte tocmai reușise să obțină susținerea guvernamentală pentru compensări și plafonări de preț la ora începerii războiului din Ucraina.
Toate aceste evenimente și crize mondiale s-au abătut și asupra României și au influențat activitatea legislativă. A fost nevoie de amendamente care să facă posibilă integrarea socială a refugiaților ucrainieni și altele care să dea mai multă flexibilitate sistemului de apărare militară a țării. Asemenea legi, cerute în principal de Guvern, au ocupat o bună parte din activitatea senatorilor și a deputaților. Parlamentul României asigură cadrul legislativ în care acționează guvernul și crizele în desfășurare și cele care se văd la orizont trebuie să fie pe masa tuturor instituțiilor românești. Acest lucru nu mă împiedică să urmăresc în continuare inițiativele legislative care se află în discuția comisiilor de avizare, de raport și să redactez și să depun noi inițiative leislative în Parlamentul României.
În afara inițiativei privind renta viagera pentru sportivii medaliați cu aur, argint și bronz și pentru antrenorii lor, pe care sperăm sa o finalizați cu succes, numiți câteva dintre proiectele importante pe care le-ati inițiat sau la care ați participat în aceasta sesiune. Cea referitoare la contravenții a fost fost foarte bine primită.
Da. N-ar fi rău să vă spun că, pe traseul discuțiilor din comisii al acestei modificări legislative am auzit și că nu este bine să slăbim legea prin acordarea dreptului de a depune o contestație la contravenții în zona unde locuiește omul, nu doar acolo unde s-a petrecut presupusa faptă. Știți cum e, autoritatea publică ține să-l pedepsescă cu mai multă alergătură pe bietul om ca un fel de pedeapsă înaintea celei legale.
Prin inițiativa pe care am avut-o am înlăturat definitiv acest abuz de putere și oamenii se pot apăra oriunde doresc ei.
Am primit multe mesaje de recunoștință de la multă lume, transportatorii interni și internaționli fiind cei mai mulțumiți pentru faptul că își pot apăra interesele la locul de domiciliu.
Una dintre inițiativele care se află pe drumul adoptării este cea sugerată chiar de ziariștii vâlceni. Reglementarea mai strictă a activității de dezmembrare a vehiculelor vechi, care invadează periferia localităților din România.
Limitarea poluării sub toate formele și punerea în pericol a circulației pe drumurile publice este principalul obiectiv al acestei inițiative. Lista inițiativelor mele recente și a celor aflate încă în curs de redactare este una mult mai lungă și abia aștept să vorbim despre ea pe măsură ce mișcarea inițiativelor este ceva mai energică.
Un interviu realizat de Valeria Tanase