Circa 16 miliarde echivalent lei au fost atrase de Ministerul Finanţelor de la populaţie în perioada ianuarie – noiembrie 2022. Atragerea a fost efectuată prin programele Fidelis şi Tezaur, prin care se derulează vânzarea de titluri de stat destinate populaţiei. Programul continuă şi în decembrie, iar dobânzile sunt cuprinse acum între 7,65% şi 8% pentru titlurile în lei şi între 2,70% şi 3,70% pentru cele în euro.
Conform datelor cuprinse în proiectul legii bugetului de stat, publicată pe site-ul ministerului Finanţelor (MF), în anul 2022, necesarul brut de finanțare se situează la aproximativ 148,6 miliarde lei, volumul total al împrumuturilor care au fost atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe fiind determinat de un nivel al deficitului bugetar estimat la 5,74% din PIB și de nivelul datoriei de refinanțat în valoare de cca 68,4 miliarde lei.
Finanțarea pe piața internă s-a realizat prin organizarea de licitații regulate de titluri de stat pe piața interbancară, cu maturități cuprinse între 3 luni și 15 ani cu un volum total atras de cca 62,2 miliarde lei (prin emisiuni de titluri de stat denominate în lei și euro), din care 10% datorie pe termen scurt, 28% pe termen mediu și 62% pe termen lung.
La aceste valori se adaugă cca 16 miliarde echivalent lei atrase în perioada ianuarie – noiembrie 2022 prin titluri de stat dedicate populației, în cadrul celor 2 programe de titluri de stat destinate populației Tezaur și Fidelis. Deținerile nerezidenților în titlurile de stat emise pe piața internă s-au menținut la un nivel relativ constant pe parcursul anului 2022, acestea înregistrând o valoare medie de cca. 18%. Comparativ cu nivelurile înregistrate în anii 2020 – 2021, evoluția randamentelor titlurilor de stat pe piața internă în anul 2022 prezintă o evoluție în creștere în medie de cca 310 bps față de 2021, așa cum rezultă din graficul de mai jos. Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.
CORNELIU CÎRSTEA
07.12.2022