Comisia de Cultură și Media a Senatului afost prezentă la Iași în aceste zile la invitația senatorului Liviu Brătescu

399 0

La inițiativa senatorului PNL Liviu Brătescu, Comisia de Cultură și Media a Senatului României se află la Iași pe 24 și 25 ianuarie pentru o serie de întâlniri cu autorități locale, actori culturali instituționali și independenți, din mass-media, dezbateri pe teme de legislație culturală, patrimoniu, precum și pentru o ședință de lucru. Evenimentele incluse în agenda membrilor Comisiei cuprind, între altele, vizite la Muzeul Unirii, Aula Bibliotecii „Gheorghe Asachi“, Casa Muzeelor (Muzeul Național al Literaturii Române Iași), Palatul Culturii, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Consiliul Județean Iași. De asemenea, va fi realizată o vizită de lucru și la Mănăstirea Cetățuia, un exemplu de bună practică în ceea ce privește restaurarea unui obiectiv major de patrimoniu.

„Am considerat că este important ca în preajma zilei de 24 ianuarie, data la care s-a născut statul român modern, în 1859, să ne reunim la Iași pentru discuta în mod aplicat despre nevoile de finanțare ale culturii ieșene, dar mai ales despre felul în care putem îmbunătăți legislația noastră pentru ca instituțiile culturale naționale și locale, precum și cele independente, să poată funcționa în acord cu dinamica lumii de azi. De prea multe ori domeniul cultural rămâne o «Cenușăreasă» a alocărilor bugetare, cu toate că sectorul creației este unul extrem de dinamic din punct de vedere economic. Cultura nu consumă bani, ci produce bani, dar pentru a funcționa pe măsura potențialului său avem nevoie de legislație coerentă și de politici publice inteligente. M-a bucurat deschiderea cu care colegii din Comisia de Cultură și Media a Senatului României au primit invitația pe care le-am adresat-o de a veni la Iași și îi mulțumesc pentru sprijin Președintelui acestei Comisii, colegului meu liberal Viorel Badea“, a declarat senatorul de Iași Liviu Brătescu, Prim-vicepreședinte pentru Politici Publice al organizației județene a PNL Iași.

Miercuri, 25 ianuarie, de la ora 16.00, la Casa Muzeelor va fi organizată o dezbatere cu manageri, reprezentanți ai instituțiilor publice de cultură și operatori culturali independenți din regiunea de  Nord-Est a României, cu titlul „Legislația culturală din România: reformă și reziliență“ la care vor participa membrii Comisiei de Cultură și Media din Senatul României.

Comisia de Cultură și Media este o structură permanentă de specialitate a Senatului care are ca atribuții studierea și avizarea inițiativelor legislative ce reglementează activitățile din domeniul cultural și media, precum și controlul Televiziunii Române, Societății Romane de Radiodifuziune, Consiliul Naţional al Audiovizualului, Agenția Națională de Presă AGERPRES (în comun cu Comisia de cultură din Camera Deputaților). De asemenea, Comisia de Cultură și Media a Senatului are în atribuții, în mod unilateral, numirea directorului Institutului Cultural Român și controlul activității acestei instituții.

Cercet. Dr. Liviu Brătescu este membru al Comisiei de la preluarea mandatului de Senator (la finalul lunii iunie 2022). Anterior, în perioada 2019-2022 a îndeplinit funcția de Secretar de Stat în Ministerul Culturii, având în atribuții, în principal, domeniul Patrimoniului Național. Între 2017 și 2022 a fost Președintele Comisiei de Cultură, Culte și Minorități a Partidului Național Liberal.

În timpul mandatului său la Ministerul Culturii, liberalul ieșean Liviu Brătescu a reușit includerea sumei de 15 milioane de euro pentru finanțarea construcției unui nou sediu pentru Opera Română Iași. Acordul-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) are o valoare totală de 216 mil. euro și cuprinde  obiective din toate zonele țării, însă Opera ieșeană este singura instituție care beneficiază de finanțare pentru o clădire nouă.

sursă: Biroul de Comunicaren al Senatorului Liviu Brătescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *