Uniunea Artiștilor Plastici din România anunță cu profund regret trecerea în eternitate a pictorului și graficianului Corneliu Vasilescu, reprezentant de mare valoare al expresionismului abstract

447 0

Comunicat de Presă

          Născut la 23 octombrie 1934, la Bârlad, înainte de a se înscrie la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, debutează în anul 1960 în cadrul expoziției interregionale a Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Iași. Este remarcat ca un bun desenator și colorist și astfel, în 1968 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici. Între 1968 și 1974 urmează cursurile Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, secția pictură, clasa Profesorului Gheorghe Șaru.

În 1973, cu un an înaintea terminării Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, participă, împreună cu pictorul Lucian Georgescu, la Experimentul de la Fabrica de rulmenți din Bârlad, executând 10 panouri în scopul ameliorării vizuale a unui spațiu de producție.

În 1974, după terminarea studiilor universitare, participă la expoziții importante precum: „Autoportretul în pictura românească” organizată la Muzeul de Artă din Iași și „Portretul în arta contemporană românească” organizată la Muzeul de Artă Modernă și contemporană Galați. Între 1976-1979 a fost muzeograf la Oficiul Național pentru Documentare și Expoziții Artă.

Din 1983 a devenit profesor invitat la Hochschule din Darmstadt.

Extrem de apreciat la nivel național, dar și internațional, Corneliu Vasilescu a participat la expoziții personale sau de grup în: Franța, Italia, Germania, Spania, Egipt, Liban.

De-a lungul timpului a obținut numeroase premii și decorații: Premiul pentru Pictură al Uniunii Artiștilor Plastici la Expoziția Bienală de la București din1977, Premiul pentru pictura “Nicolae Tonitza” al Uniunii Artiștilor Plastici în 1999, Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova în anul 2000, Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiter – 2004, Premiul de Excelență pentru Întreaga Activitate al Uniunii Artiștilor Plastici – 2011.

Despre arta sa, un al mare dispărut al ultimelor zile – criticul și istoricul de artă Constantin Prut spunea: “Artistul se înscrie în prelungirea prestigioasei tradiții a coloriștilor români. Cu o experiență de viață românească, abordând creația de pe bazele unei bogate culturi artistice și filosofice, pictorul îmbină un temperament tumultuos, avid de spațiu și de mișcare, cu un spirit riguros ce domină autoritar elementele limbajului.”

Sincere condoleanțe familei, prietenilor și tuturor celor care l-au cunoscut și l-au admirat! Dumnezeu să-l odihnească!

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *