Inspirat de Scooby Doo, a devenit campion la semi-kempo

518 0

780 de sportivi de la 60 de cluburi au participat la campionatul național organizat la București

780 de luptători au luat cu asalt sala Apollo din Capitală pentru a participa la Campionatul Național de Semi-Kempo. De la cei mai mici la cei mai mari, sportivii și sportivele s-au bucurat de această primă competiție a sezonului.

”Eu așteptam undeva la vreo 720, dar deja sunt 780, deci aproape 800 de sportivi. 60 de cluburi din toată țara. Este un campionat extrem de puternic” – Amatto Zaharia, președintele Federației Române de Kempo.

De altfel, participarea la competițiile de semi-kempo reprezintă o etapă pe care orice mare campion din kempo a trecut-o la vremea lui.

”Foarte mulți dintre actualii sau foștii campioni mondiali sau europeni au trecut pe aici, pe la semi-kempo. E o etapă pe care noi o considerăm de pregătire pentru probele ceva mai agresive. Sigur, mulți dintre sportivi rămân în această etapă a semi-kempoului, dar sunt alții care merg mai departe, către full kempo, MMA sau către grappling” – Amatto Zaharia, președintele Federației Române de Kempo.

La 8 ani, a devenit campion la categoria minus 20 kg

În vârstă de 8 ani și elev în clasa a doua la Buzău, Gabriel Mocanu a fost cel mai mic campion al zilei. Deși face kempo de doar o lună și jumătate, el s-a impus la categoria minus 20 de kilograme și spune că eroul lui vine din desenele animate: Scooby Doo.

”Eu am vrut la sală și domnul m-a antrenat. Mi-a păcut. Eroul meu e Scooby Doo. Aș vrea să fiu ca el” – Gabriel Mocanu, CS Crâng Buzău, campion național semi-kempo 6-8 ani.

”E un copil începător, este primul campionat al lui, are o lună și ceva de când practică, dar de când l-am văzut în sală mi-am dat seama că este un copil care muncește. Nu-i e frică de lovituri, se bate și cu copii mai mari în sală, deci își merită locul. De când l-am selectat i-am promis ca dacă vine la sală o sa iasă campion cât de curând, ceea ce s-a și întâmplat” – Sorin Răducan, antrenor CS Crâng Buzău.

Antrenorul recunoaște că atunci când copiii încep lempo, părinții sunt destul de temători, însă apoi se obișnuiesc.

”E totuși un sport de contact, dar părinții trebui să înțeleagă că nu e un sport chiar așa de dur. Mai ales la semi contact, unde este un sport în care autocontrolul este foarte mare” – Sorin Răducan, antrenor CS Crâng Buzău.

De aceeași părere este și președintele Federației Române de Kempo, Amatto Zaharia.

”Kempo e cunoscut ca fiind o artă marțială mixtă, un sport foarte complex, foarte agresiv, dar noi avem multe probe de concurs. Semi-kempo e una din probele de concurs, o probă ceva mai soft, în care tehnica și măiestria sportivă sunt pe primul plan, nu agresivitatea și duritatea. Iar copiii se obișnuiesc cu competiția sportivă, pe noi asta ne interesează” – Amatto Zaharia, președintele Federației Române de Kempo.

Copiii învață să vorbească și să meargă în sala de antrenament”

Președintele Federației Române de Kempo, Amatto Zaharia, este extrem de bucuros să vadă ce priză are acest sport la cei mici.

”Pe noi ne bucură, sunt copii extrem de mici care vin către noi. Practic ei învață să vorbească și să meargă în sala de antrenament. Dincolo de lupta în sine, dincolo de competiția în sine, e vorba de a educa noile și tinerele generații, de a educa copiii prin sport” – Amatto Zaharia, președintele Federației Române de Kempo.

Elevă în clasa a noua, Maria Chiricheș a ieșit campioană națională la 14-16 ani. Speră să devină campioană mondială și europeană și recunoaște că băieților le e cam frică de ea.

„Fac kempo de aproape doi ani și jumătate. Prima oară s-a făcut la noi în sat. Și am decis să mă duc. Băieților le e cam frică de mine. Visez să ajung la Europene, la Mondiale” – Maria Chiricheș, CS Năvodari, campioană națională semi-kempo 14-16 ani.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *