Larisa Iordache: “Am vrut să fiu ca Nadia”!

289 0

Ajunsă deja la a noua ediție, Cupa „Nadia Comăneci”, concurs organizat la Onești, în orașul natal al marii noastre campioane, a devenită deja o întrecere tradițională pentru micile gimnaste.  

Anul acesta, printre antrenoare s-a numărat o fostă sportivă a Nadiei Comăneci, dar și, pentru prima dată ca tehniciană, și fosta mare campioană Larisa Iordache.

Acum antrenoare, Larisa Iordache a revenit cu plăcere la Onești, acolo unde a mai fost în cantonament când era la lotul de junioare.

”Aici am început și eu cumva gimnastica serios, pentru că aici am făcut primul pas la lotul de junioare și pentru mine înseamnă foarte mult” – Larisa Iordache, antrenoare Dinamo. 

După cum a recunoscut, Larisa și-a dorit de mică să ajungă ca Nadia. Ea și-a amintit când a întâlnit-o pentru prima dată pe mare noastră campioană.

”Am început gimnastica cu Nadia Comăneci în gând. Cu ajutorul ei am iubit gimnastica. Când am întâlnit-o prima dată eram un copil, aveam 16 ani. Eram la o etapă de Cupă Mondială, la Cupa Americii și atunci pe moment nu am realizat când a venit la noi și ne-a spus <<Fetelor, curaj, o să fie frumos la concurs>>. Pentru mine era o mândrie, că cea mai mare gimnastă, cel mai important om al țării și al lumii stătea lângă mine și îmi spunea că o să fie bine” – Larisa Iordache, antrenoare Dinamo. 

Larisa încearcă să le insufle micilor sale eleve dragostea pentru gimnastică și să le dea aceleași sfaturi pe care le-a primit și ea, inclusiv de la Nadia.

”Țin minte că Nadia mi-a spus să fac ceea ce îmi place și asta încerc să le transmit și eu fetelor: să facă ce le place și să muncească, dar să se și distreze în același timp, pentru că atunci când îmbini plăcerea cu munca e un pachet genial pentru un sportiv” – Larisa Iordache, antrenoare Dinamo. 

Tehnician cu vechi ștate în gimnastica feminină, Lăcrămioara Moldovan a avut privilegiul de a fi pregătită în perioada junioratului chiar de Nadia Comăneci. Ea a dezvăluit cum era „Zeița de la Montreal” ca antrenoare.

”Sincer, era prea blândă. Tot timpul amabilă, tot timpul să ne învețe. Și am iubit-o, chiar am iubit-o ca antrenoare, nu doar ca valoare. Era foarte apropiată de noi. Știa ce înseamnă antrenamentele dure, ce înseamnă competiția, ce înseamnă o durere” – Lăcrămioara Moldovan, antrenoare Dinamo.

Antrenoare la lotul national, Lăcrămioara Moldovan urmează și acum sfaturile primite de la Nadia când era copilă și încearcă să le transmită mai departe sportivelor sale.

”Mi-a spus să nu renunț niciodată la visul meu și să merg până la capăt indiferent că am căzut sau nu. Să mă ridic și să merg înainte” – Lăcrămioara Moldovan, antrenoare Dinamo.

Concursul micilor gimnaste a avut și spectatori de peste Ocean. Venită alături de prieteni într-o excursie în România, Victoria spune că nu putea rata să vadă o competiție care poartă numele idolului ei, Nadia Comăneci.

”Aveam 8 ani la Jocurile Olimpice din 1976, îmi amintesc că întreaga familie, inclusiv bunicii, ne-am uitat la Jocurile Olimpice. De atunci am devenit interesată de gimnastică și am rămas un fan pentru tot restul vieții. Am fost inspirată de Nadia Comăneci și de influența sa” – Victoria, turistă americană, prezentă ca spectatoare la Cupa „Nadia Comăneci”

Peste 80 de mici gimnaste au concurat la Cupa „Nadia Comăneci” 

Ajunsă la a noua ediție, Cupa „Nadia Comăneci” a reunit peste 80 de tinere gimnaste, cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani. Ele au concurat pe niveluri de dificultate, concursul fiind unul de verificare și de pregătire pentru Campionatele Naționale din vară.

Ediția din acest an a coincis și cu aniversarea a 50 de ani de activitate a Clubului Sportiv Municipal Onești, totul începând cu excepționalele rezultate ale Nadiei Comăneci.

De altfel, așa cum a declarat în mai multe rânduri directorul general al clubului, Ingrid Istrate, motto-ul grupării, „mereu spre vârf și chiar dincolo de el”, este inspirat chiar de Nadia Comăneci, care este, de altfel, și președintele de onoare al clubului.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *